Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЕГЗОТИЧНИ ЗАЛОГАЈИ МАЈЕ ДАВИДОВИЋ: Јестиво цвеће или луксузни додатак јелима

ЕГЗОТИЧНИ ЗАЛОГАЈИ МАЈЕ ДАВИДОВИЋ: Јестиво цвеће или луксузни додатак јелима

71

Цвеће је у кулинарству заступљено од давнина, али код нас и даље није популарно као у неким земљама у свету. Многи на нашим просторима се чуде када га угледају на тањиру, па се сада најчешће користи само као додатак јелу који улепшава његов изглед. Управо на тај начин користи га Београђанка Маја Давидовић – као луксузни додатак бираним залогајима.

Пише: Андријана Глишић

– Бавим се припремом кетеринга и цвеће додајем како би тањир луксузније и богатије изгледао. Људима је и даље то нешто ново, егзотично доживљавају те ствари – каже за “Добро јутро”.

Невен још и лечи

Фокус јој је на цвећу које има благ укус, или га чак уопште нема, како би до изражаја дошли састојци који се налазе на тањиру. Главно цвеће на њеним залогајчићима је дан-и-ноћ, који је, каже, иначе доста заступљен у кулинарству управо због благог укуса. Углавном се користи као додатак колачима или сухомеснатим производима.

– Јако је лепо, има пет-шест варијација боја и текстуру која изгледа као плиш – објашњава Маја Давидовић. – Сам укус није јак, тако да је пријатније за конзумирање. Додајем димљено месо, мед, бадем, понекад паприку и тај цвет. Због тога се укус и не осећа толико. Ми га сами узгајамо, јер га није лако наћи. Пошто нема много произвођача, у продавницама је прилично скупо – око 80 грама кошта око 800 динара. Гајимо га у саксијама и врло лако успева.

С различитим сухомеснатим производима комбинује и беле раде, камилицу, понекад и орхидеје, а често и руже.

Ружа има у много боја. Може се бирати величина, пупољак или она која је већ расцветала. Постоји и цвеће које има лековита својства, на пример невен. Он има ту изразито жуту боју, али је горког укуса. Јесте јестив, веома је здрав, али горак, па није толико пријатан. Каранфил такође има жесток и јак укус.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us