Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Egzotika koja se isplati

Egzotika koja se isplati

99
Foto: Vecteezy

Ako na fejsbuku zavirite u neke povrtarske grupe, naići ćete na egzotične novotarije kojima se niste nadali. Vremešni baštovani, obično hobisti, često kače slike iz svojih bašta na kojima se vidi, ne samo po slici već i po imenu, mnogima od nas nepoznato povrće. I sve ono uspeva u našim klimatskim i zemljišnim uslovima, prija mu sva nega koja se poklanja odomaćenim i autohtonim biljkama, ne traži nešto posebno, obogaćuje naše jelovnike, a organizmu obezbeđuje nutrijente koji su u manjku ili ih nema u odomaćenom povrću. Mnoge od tih vrsta su nastale ukrštanjem odavno poznatih biljaka pa je dobijena „nova“ populacija s plodovima drugačijeg oblika, boje, krupnoće ali i ukusa.

A, ko se osmeli da ga posadi na većoj parceli pa višak nosi na pijacu, često mu dva-tri kilograma isplate čitavu proizvodnju.

Jagodasti spanać (Chenopodium capitatum) je jestiva jednogodišnja biljka, a kao prastaro evropsko povrće gajio se od oko 1800. godine, kad ga je zamenio sadašnji spanać, a on je pao u zaborav i preselio se u Aziju. Danas se ponovo vraća na evropske prostore. Ovo je vrlo neobično povrće, koje fascinira svojim izgledom, ali zadovoljava i gurmanske prohteve. Listovi su vrlo ukusni i pripremaju se na razne načine kao i obični spanać – kuvanjem, dodavanjem u čorbe, kao salata, a može se i zamrzavati. Jagodice su kao šumske, vrlo dekorativne i jestive. Ukus im je neodređen, pomalo bljutav. Seje se od marta do avgusta na otvoreno. Seme je veoma sitno, a preporučuje se da se seje u određenim vremenskim razdobljima kako bi se sezona produžila na čitavu vegetaciju. Po nekad „ume“ i sam da se zaseje. Seje se u redove na razmaku 30 do 40 cm, a u redu 20 do 25 cm. Od setve do berbe listova potrebno je 45 dana. Može se uzgajati i u zaštićenim prostorima. U plodoredu bi trebalo izbegavati uzgoj jagodičastog spanaća na istoj površini posle cvekle, blitve i drugih biljaka iz iste porodice. Ovaj spanać se može gajiti i kao neobična atraktivna balkonska biljka.

Foto: Vecteezy

Zanimljive i za oko veoma privlačne paprike koje se gaje kao svaka druga sorta ili hibrid ovog povrća. Kada sazri, plodovi menjaju boju, iz zelene u boju čokolade. Pretpostavlja se da je ova boja kombinacija njihove tamnoljubičaste pokožice i unutrašnjosti – mesa boje cigle. Čokoladne paprike daju visoke prinose, a od ostalih se izdvajaju po slatkom ukusu. Izvrsne su kao dodatak salatama, pa se smatraju gurmanskom poslasticom.

Jedna vrsta čili paprike koja može biti crvene i žute boje. Srednje su ljutine (10,000-23,000 SHU). Ove paprike su veoma retke i ne zna se odakle potiču, ali seme se može nabaviti preko raznih povrtarskih grupa. Često se gaje kao ukrasne biljke.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us