Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Ем страњске, ем међуврсне – занимљиве сорте грожђа

Ем страњске, ем међуврсне – занимљиве сорте грожђа

643

Љана је створена у Молдавији. Првих дана септембра, када грожђе ове сорте сазрева, чокоте красе растресити средње крупни гроздови са лепим, беложутим, крупним, издуженим бобицама. Грожђе се може дуго чувати на чокоту и брати према потреби. Не трули и не нападају га осе и птице. Може се гајити без заштите против пламењаче, пепелнице и сиве трулежи. Нажалост, осетљива је на ниске температуре, а понекад се слабије оплоди. Препоручује се за гајење на мањим површинама, на теренима где нема опасности од измрзавања. На основу резултата испитивања на огледном пољу у Сремским Карловцима, „љана“ је стављена на домаћу сортну листу.

Молдова  је квалитетна стона сорта која се већ знатно проширила у Србији, Македонији и другим балканским земљама. Ово је врло бујна и врло родна сорта. Грожђе сазрева почетком октобра, дуго се може чувати на чокоту, добро се транспортује и добро се чува у хладњачи. Чокоти су богато окићени крупним, растреситим гроздовима. Бобице су велике, јајасте, тамноплаве, са обилним пепељком. Пулпа је меснато сочна, неутралног укуса. „Молдова“ је комплексно отпорна сорта на гљивичне болести и може се гајити без хемијске заштите. Као и већина стоних сорти, осетљива је на мрзеве. Стављена је на домаћу сортну листу. Изузетно је погодна за органску производњу грожђа, на окућници али и на већим површинама.

Неро је нова мађарска сорта која је у испитивањима на еко-парцели у Сремским Карловцима показала одличне резултате. Добре је и редовне родности, врло раног сазревања (август), отпорна на гљивичне болести. Грозд је средње збијен, средње величине, као и бобице, које су тамноплаве боје, са много пепељка, пријатног укуса. Ова сорта је врло интересантна за органску производњу стоног грожђа.

Терез је нова мађарска стона сорта створена у Кечкемету. Велике је и редовне родности. Има крупне, растресите гроздове, овалне, крупне, зеленожуте бобице и неутралан укус. Сазрева у другој половини септембра. Отпорна је на сиву трулеж грожђа и пепелницу, а средње осетљива на пламењачу. Грожђе се може дуго чувати на чокоту. Уз неколико третмана бакарним препаратима или алтернативним био-препаратима, ова сорта се може успешно гајити у органској производњи.

Др Нада Кораћ