Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Emulzija za prskanje voća za sve one koji ne koriste hemiju

Emulzija za prskanje voća za sve one koji ne koriste hemiju

33443

Ukoliko imate voćnjak a ne želite da ga prskate hemijom, Radenko Šutuljić, orezivač i kalemar dao je predlog recepta emulzije kojom, po njegovom dugogodišnjem iskustvu, treba kupati voće pre kretanja vegetacije.

– Potrebno je 100 litara vode, 30 kilograma gašenog kreča, 2 kilograma sumpora, 2 kilograma soli i  po mogućstvu kilogram plavog kamena ili bakarnog oksihlorida. Pomešajte, procedite iokupajte voće – savetuje Šutuljić. Ova emulzija je, po njegovim rečima, dobra jer će zaštititi voće od monilioza i malo pomeriti rano cvetanje.

– Prska se pre kretanja vegetacije u fazi mirovanja pupoljaka i može odložiti cvetanje i do desetak dana. Ujedno će kreč skinuti lišajeve i mahovine sa grana, a inače zatvara i dezinfikuje rane na stablu i granama i uklanja mrtve slojeve kore – objasnio je Redenko za Dobro jutro.

Tekst: Z.D.

5 kg svežih mladih kopriva, kilogram svežih listova gaveza, 5-6 glavica belog luka i ljuske od jaja koliko imate. Sve spakujete
u džak za krompir ubacite u plastično bure, prelijte sa 50 litara vode, pokrijte gazom i ostavite da odstoji 20 dana u šarenoj hladovini. Kad završi fermentaciju i prestane da peni izvadite džak iz bureta i prospite ga u vašu baštu ili na neki malč. Dobijenu emulziju procedite i vratite u bure i zatvorite ga. Litar emulzije sipajte u prskalicu na 10 litara vode i prskajte voće i bašte. Dobra je kao insekticid i folijarna prihrana.

Foto: Shutterstock