Etno kuća “Mitke” mesto gde priroda izvire, a vreme i dalje stoji

Iako je iz svog sela Prolesje, u Opštini Trgovište, još kao dečak otišao da živi i radi u Pančevo, Dane Mitić, zvani Mitke, nije prestajao da pravi planove kako da kuću sa krovom od slame, u kojoj je rođen sačuva, od propadanja. Otuda je svaku pogodnu priliku koristio da nešto oko nje uradi, vraćajući joj polako stari sjaj. Uvidevši njenu muzejsku vrednost on je unutrašnjost kuće opremio starim pokućstvom, ali i alatima za obradu zemlje koji su se u njegovoj porodici nekada davno koristili. Tako se uz krevet sa slamaricom, vršnjikom, plugom za oranje, jarmom, ručnom testerom, našao i razboj, crepulje za pečenje hleba i jastagač na kome su njegova majka i baka mesile razne pite, među kojima i pitu jajčanik pečenu ispod vršnjika (sača).

Uz ovu staru kuću, kojoj se stalno vraćao, Dane je podigao i novu planinsku kuću, od blokova i betona, u nameri da tu provodi odmor sa porodicom. Međutim, kako je vreme prolazilo, prijatelji sve više uživali u pogledu na njegovu Etno kuću slamenog krova, koju je nazvao “Mitke” i želeli da provode odmor u mestu “gde priroda izvire, a vreme i dalje stoji”, došao je na ideju da izdaje svoje smeštajne kapacitete u planinskoj kući. Uradio je pre dve godine kategorizaciju objekta, ozvaničenog sa dve zvezdice.

Dodatnoj popularizaciji Etno kuće “Mitke” doprineli su članovi Sportsko – planinarskog udruženja “Pčinja” iz Trgovišta obeležavanjem planinarske staze u dužini od 15 kilometara. Staza vodi od ove kuće do planinskog Golemog vrha, na planini Bele vode, na 1.832 metara nadmorske visine.

Kao i većina u ovim krajevima, i naš domaćin muči muku sa lošim putem, zbog čega mu ne dolazi više gostiju. Oni koji dođu teška srca odlaze žaleći što ne mogu više vremena da provedu u mestu gde mogu sa bilo kog izvora da se napiju vode i uživaju u čistom planinskom vazduhu i netaknutoj prirodi.

Jastagač – umesto stola za mešenje

Jastagač je drveni predmet koji se nekada koristio umesto stola za mešenje pita. U Vranju je to i sofra. Na njoj je domaćica u vreme ručka stavljala jelo, a ukućani su sedeli na malim tronošcima oko nje i jeli.

Piše: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,