Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЕУ повукла додатне мере контроле извоза малина из Србије

ЕУ повукла додатне мере контроле извоза малина из Србије

375
Foto: Pixabay

На Сталном комитету за животиње, биље, храну и сточну храну ЕУ одлучено је да се повуче мера додатне контроле за извоз смрзнутих малина из Србије, потврђено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, преноси еКапија. Мера додатне контроле сваке десете пошиљке малина из Србије на норовирус узроковала је додатне трошкове за извознике и умањење прихода произвођача малина. Инспектори Европске канцеларије за храну и ветерину посетили су Србију током јуна-јула 2019. године ради теренске контроле услова и начина рада.

Налази њиховог извештаја били су позитивни. На основу поменутих налаза, 21. априла 2020. Стални комитет за животиње, биљке, храну и храну за животиње ЕУ донео је одлуку о укидању додатних контрола на српску малину при извозу у ЕУ.

– Сектор пољопривредне инспекције је у протеклим годинама интензивно допринео својим активностима на успостављању система безбедности хране који гарантује квалитет и безбедност производа на веома јасан, одржив и транспарентан начин. Унапређивали смо законодавни оквир низом аката и процедура, подржавали акредитацију метода испитивања на норовирус – акредитоване су две лабораторије, а трећа је у поступку, константно радили на едукацији инспектора, као и субјеката у производњи и преради малине. Посебно издвајамо едукативне обуке које смо организовали у Министарству пољопривреде уз подршку домаћих професора са наших факултета и института, користећи подршку  TAIEX-a и USAID пројекта сарадње за економски развој. Предстоји нам, да систем који смо успоставили у овој области, а за који смо добили позитивне оцене и од стране ФВО инспектора Европске комисије који су нас проверавали, унапређујемо на одржив начин – наводе у Министарству пољопривреде.

Основно правило које важи је да се малине не саде у близини где се гаје животиње, складишти стајњак, одлаже отпад или близу места која имају третман отпадних вода. Битно је и да се за све процесе у току узгоја малине користи чиста вода. Вируси могу да преживе у многим агрохемикалијама, зато је важно да се за примену средстава за заштиту и исхрану биља користе само чиста вода.

Пажња мора да буде и на хигијени опреме за бербу, а гајбице морају да буду чисте и да су дезинфиковане и да се одржавају. Не смеју ни да се користе за друге намене осим за бербу. Уколико се транспортно возило користи за друге намене, пре и после транспорта мора да се темиљно очисти и опере, а по потреби и дезинфикује.

Ј.Б.