Evropa spasila voćare u Topoli

Šumadijska Opština Topola nosi epitet „srpske Toskane“, a zasadi pod vinovom lozom i voćem iz godine u godinu se povećavaju. Ulaganje u voćarstvo, promenilo je privrednu sliku tog kraja i sve je više domaćina koji osiguravaju svoje zasade. Najveći deo slatkih prvoklasnih plodova iz Šumadije i ove godine, po nešto nižim cenama, završiće na evropskom tržištu.

Na plantažama nektarina u Topolskom kraju, na hiljade berača. Jednima – dopuna kućnog budžeta, drugima – jedini izvor prihoda. Dnevnica je i do 4.000 dinara.

Blagojevići iz Vinče, sa 30 hektara već su ubrali oko 150 tona trešnji, višanja, krušaka i nektarina. Primena svih agrotehničkih mera, dala je dobar prinos i kvalitet.

– Suša čini svoje, ali se borimo. Cena je pristojna: od 70 do 90 dinara na veliko. Mislim da će biti pristojna godina – kaže Nenad Blagojević iz Vinče kod Topole.

Da bi zadržali dobar kvalitet i tržiše, planiraju i nova ulaganja. 

Marko Blagojević iz Vinče navodi da naredne godine planiraju da ulože u protivgradnu mrežu a, kako dodaje, sistem za navodnjavanje imaju u većini zasada. 

Nisu svi voćari dobro prošli. Prinosi su zbog grada manji oko 20 odsto. To je i navelo domaćine da budu savesniji i ulažu u protivgradne mreže i osiguranje zasada. 

Predsednik Opštine Topola Vladimir Radojković navodi da 70 odsto premije sufinansira Vlada Srbije.

– Dodali smo još 10 odsto iz Opštine Topola. Sistem osiguranja dosta je razvijen kod nas – ističe Radojković.

U Topoli je oko pet i po hiljada hektara pod voćem. Ove godine, izostao je višegodišnji izvoz u Rusiju, pa se roba plasira na evropsko tržište. 

– Za ‘ranu’ i ‘lepoticu’, najveći kupac je bila Poljska. Za ove ostale šljive sad ide Nemačka, Italija, Hrvatska i Slovenija. Evropa nas je spasla ove godine sa kupovinom našeg voća – kaže otkupljivač voća Moma Vasiljević.

I otkupne cene su niže. Kilogram prvoklasne šljive prošle godine plaćao se od 50 do 60. Ove od 35 do 45 dinara. Na neizvesnu tržišnu utakmicu navikli su topolski voćari, koji se bore ulaganjem u kvalitet i nove sorte.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime