Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Фестивал куглофа у Сремским Карловцима

Фестивал куглофа у Сремским Карловцима

157

Традиционална манифестација “Фестивал куглофа” почиње сутра/данас у Сремским Карловцима и траје до недеље, 28. маја. Вођени идејом да се од заборава сачува традиција и култура Подунавских Шваба, али и свих суграђана који негују дух толеранције и добросуседства, по којима је Војводина позната, Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба “Завичајна кућа” и Удружења грађана “Petrovaradin Media” и “The Best Fest”, другу годину заредом заједно приређују “Фестивал куглофа”, који је после Грожђебала најпопуларнија карловачка манифестација.

Куглоф је заузимао посебно место у немачкој кухињи и био некада неизоставна посластица на недељној трпези, а данас је бренд Сремских Карловаца. Централни догађај фестивала је такмичење куглофа, које оцењује стручни жири и награђује три најуспешније припремљена колача. Последњег фестивалског дана, победници ће израђивати куглофе пред публиком према рецепту са којим су учествовали у оцењивању.

Целодневна поставка на централном карловачком тргу је сајамско – туристичког карактера и поред куглофа обухвата карловачка вина, зачинско биље, сувенире, антиквитете, ручне радове и производе старих заната.

Фестивал ће затворити концерт хорова ДНУК „Коломејка”, ХКПД “Јелачић, хора грчко-српског пријатељства „Ирида” и мешовитог хора “Хармонија” у недељу, 28. маја у 19 сати у римокатоличкој цркви Пресветог Тројства.

“Фестивал куглофа” подржали се Општина Сремски Карловци, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарство за туризам и омладину као и бренд Роса Хомоље.

Програм фестивала

ПЕТАК 26.05.

11.00 часова Отварање изложбе слика неафирмисаних сликара – Фондација Завичајна кућа, Андреја Волог 1А

16.00 Програм за најмлађе

Радионица “Шашави куглоф” (Централни градски трг – пешачка зона)

17.00 часова Програм за најмлађе

Наступ плесне школе “Altair”

СУБОТА, 27.05.

10.00 – 23.00х Сајамско – туристички део на Излагалишту

10.00х Вожња катамараном Дунавом

10.00-12.00 часова Предаја експоната (куглофа) за избор најбољег куглофа Фестивала за 2023. годину

11.30 часова Фестивалска поворка

12.30 часова Туристички обилазак Сремских Карловаца за заинтересоване

13.00 часова Проглашење најбољег куглофа Фестивала куглофа за 2023. годину и додела награда

НЕДЕЉА, 28.05.

10.00 – 22.00 часова Сајамско – туристички део на Излагалишту

10.00 часова Вожња катамараном Дунавом

14.00 часова Израда куглофа три првопласирана такмичара пред публиком

18.00 часова Додела (свих) награда и службено затварање Фестивала куглофа

19.00 часова Концерти хорова: Римокатоличка црква Светог Тројства Сремски Карловци, Хор ДНУК „Коломејка”, Сремска Митровица Хор ХКПД “Јелачић”, Петроварадин, Хор грчко-српског пријатељства „Ирида”, Сремска Митровица, Мешовити хор “Хармонија”, Нови Сад.