Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima

Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima

466

Tradicionalna manifestacija “Festival kuglofa” počinje sutra/danas u Sremskim Karlovcima i traje do nedelje, 28. maja. Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina poznata, Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća” i Udruženja građana “Petrovaradin Media” i “The Best Fest”, drugu godinu zaredom zajedno priređuju “Festival kuglofa”, koji je posle Grožđebala najpopularnija karlovačka manifestacija.

Kuglof je zauzimao posebno mesto u nemačkoj kuhinji i bio nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi, a danas je brend Sremskih Karlovaca. Centralni događaj festivala je takmičenje kuglofa, koje ocenjuje stručni žiri i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača. Poslednjeg festivalskog dana, pobednici će izrađivati kuglofe pred publikom prema receptu sa kojim su učestvovali u ocenjivanju.

Celodnevna postavka na centralnom karlovačkom trgu je sajamsko – turističkog karaktera i pored kuglofa obuhvata karlovačka vina, začinsko bilje, suvenire, antikvitete, ručne radove i proizvode starih zanata.

Festival će zatvoriti koncert horova DNUK „Kolomejka”, HKPD “Jelačić, hora grčko-srpskog prijateljstva „Irida” i mešovitog hora “Harmonija” u nedelju, 28. maja u 19 sati u rimokatoličkoj crkvi Presvetog Trojstva.

“Festival kuglofa” podržali se Opština Sremski Karlovci, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstvo za turizam i omladinu kao i brend Rosa Homolje.

Program festivala

PETAK 26.05.

11.00 časova Otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara – Fondacija Zavičajna kuća, Andreja Volog 1A

16.00 Program za najmlađe

Radionica “Šašavi kuglof” (Centralni gradski trg – pešačka zona)

17.00 časova Program za najmlađe

Nastup plesne škole “Altair”

SUBOTA, 27.05.

10.00 – 23.00h Sajamsko – turistički deo na Izlagalištu

10.00h Vožnja katamaranom Dunavom

10.00-12.00 časova Predaja eksponata (kuglofa) za izbor najboljeg kuglofa Festivala za 2023. godinu

11.30 časova Festivalska povorka

12.30 časova Turistički obilazak Sremskih Karlovaca za zainteresovane

13.00 časova Proglašenje najboljeg kuglofa Festivala kuglofa za 2023. godinu i dodela nagrada

NEDELJA, 28.05.

10.00 – 22.00 časova Sajamsko – turistički deo na Izlagalištu

10.00 časova Vožnja katamaranom Dunavom

14.00 časova Izrada kuglofa tri prvoplasirana takmičara pred publikom

18.00 časova Dodela (svih) nagrada i službeno zatvaranje Festivala kuglofa

19.00 časova Koncerti horova: Rimokatolička crkva Svetog Trojstva Sremski Karlovci, Hor DNUK „Kolomejka”, Sremska Mitrovica Hor HKPD “Jelačić”, Petrovaradin, Hor grčko-srpskog prijateljstva „Irida”, Sremska Mitrovica, Mešoviti hor “Harmonija”, Novi Sad.