Festival nacionalnih kuhinja u Novom Sadu

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ ove godine okuplja ljubitelje gastronomije iz svih krajeva na prostoru ispred tržnog centra „Promenada“ u Novom Sadu. Tokom jedanaest festivalskih dana, posetioci će imati priliku da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih zemalja, dok će ambasadori i predstavnici ambasada lično predstavljati tradicionalna jela svojih kultura. Ovaj bogat gastronomski i kulturni događaj traje od 24. oktobra do 3. novembra.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications Publishing uz podršku Grada Novog Sada i TC „Promenada“. U autentično uređenim drvenim kućicama, posetioci mogu isprobati specijalitete iz celog sveta, uz tradicionalne vojvođanske specijalitete. Pored bogatstva različitih nacionalnih kuhinja, program festivala uključuje i kulturno-umetničke sadržaje, čime se dodatno oslikava raznolikost kultura koje predstavljaju ambasade i nacionalni saveti.

Prvog dana, festival je otvoren predstavljanjem kuhinje Islamske Republike Pakistan, poznate po specifičnim aromatičnim začinima kao što su crni i zeleni kardamom, cimet, biber, kurkuma i korijander. Posetioci su uživali u jelima kao što su chicken pakoras i vege pakoras, koje su pripremili kuvari ambasade Pakistana, donoseći autentične ukuse ove zemlje bogate kulinarskom tradicijom.

Drugog dana festivala, centralno mesto pripalo je Korejskoj Republici, čija kuhinja se oslanja na pirinač, povrće i meso, uz nezamenljivi kimči, specijalitet od fermentisanog kupusa koji se služi uz gotovo svaki obrok. Korejski specijaliteti koriste raznovrsne začine poput susamovog ulja, soja sosa, đumbira i ljute papričice, a prisutne je oduševila harmonija ukusa i jedinstven način pripreme karakterističan za ovu azijsku zemlju.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa gastronomijom Kipra. Kiparska kuhinja, duboko ukorenjena u mediteranskoj tradiciji, obuhvata specijalitete pripremljene od mesa, sireva, svežih plodova mora i obilja povrća i maslina. Kiparska kafa, rakija zivanija, i sir halumi samo su neki od specijaliteta po kojima je ova kuhinja prepoznatljiva, dok bogatstvo voćnih aroma oslikava idealne klimatske uslove za uzgoj različitih vrsta voća.

Uz svojevrsno kulinarsko putovanje kroz svet, festival „Taste of Planet“ nastavlja sa bogatim programom i narednih dana, nudeći jedinstvenu priliku za upoznavanje kultura kroz njihove nacionalne specijalitete.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18