Festival „Ukusi Vojvodine“ čuva stara vojvođanska jela

Šestu godinu za redom festival “Ukusi Vojvodine” okuplja male proizvođače hrane, vina, meda, restorane u kojima se neguju tradicionalna vojvođanska jela, udruženja žena koja čuvaju stare recepte od zaborava i ljubitelje vojvođanske hrane koji u novosadski Limanski park dolaze da uživaju svim čulima.

U Udruženju Interfest koje je organizator festivala kažu da je svake godine sve veći broj zainteresovanih izlagača.

– Ove godine imamo više od 120 izlagača koji su doneli sve što predstavlja ukuse Vojvodine, od gulaša, paprikaša i drugih jela, do gomboca, štrudli i drugih slatkih đakonija. Ovo je lepa prilika da posetioci osete sve što Vojvodina nudi u gastronomskom smislu, što je bio cilj ne samo festivala već i celog ovog projekta, i da možemo da pariramo ponudi i sličnim festivalima koji su već poznati u Evropi i u svetu – kaže manadžer festivala Jadranka Beljan Balaban.

Vojvodina je poznata po raznim jelima, ali je malo poznato da su neki proizvodi i specijalni, kao što su oni u Kovilju kod Novog Sada.

– Ako krenemo od aperitiva to je rakija od duda, a od suhomesnatih su to proizvodi od mangulice. Mangulica je mađarska sorta, ali smo je mi uvde usvojili i sada je to jedan od naših brendova – kaže Sava Graorac, učesnik manifestacije i jedan od organizatora koviljske manifestacije „Parastos dudu“.

Posetioci ovog vikenda mogu na Ukusima Vojvodine da kupe kravlje i kozje sireve, prave vojvođanske slaninice, kulene i kobasice različitih receptura, domaće zimnice, med, proizvode od leblebije, bundeve, različite namaze i ulja i još mnogo iznenađenja. Naravno, neizostavni su domaća štrudla, gomboce, krofne. Manifestacija traje dva dana u novosadskom Limanskom parku i završava se danas.

Izvor: Tanjug

Foto: Ukusi Vojvodine

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime