Filip i Uroš među najboljim drvosekačima

Filip Tošić i Uroš Šindić iz surduličke Poljoprivredno – šumarske škole “Josif Pančić” su svoje znanje demonstrirali na 10. Međunarodnom takmičenju “Mlad drvosekač” u bugarskom gradu Tetevanu. Njih dvojica su u ukupnom plasmanu osvojili visoko drugo mesto u konkurenciji osam ekipa, koje su se međusobno nadmetale u obaranju stabla, kombinovanom prerezivanju, preciznom prerezivanju, zameni lanca i kresanju grana.

Uspeh nije iznenadio njihovog mentora Marjana Petrova koji ih je u šumi, na školskoj ekonomiji, pripremao za takmičenje.

– Zahvaljujući ovoj gazdinskoj jedinici koju škola poseduje u mogućnosti smo da određenu količinu drvne mase upotrebimo za pripremanje naših učenika za ovakva i slična takmičenja – ističe profesor Petrov.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18