Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ФИЛИП МАТОВИЋ ОЖИВЕО ОЈКОВИЦУ ИЗНАД УВЦА:  Камп на запуштеној дедовини

ФИЛИП МАТОВИЋ ОЖИВЕО ОЈКОВИЦУ ИЗНАД УВЦА:  Камп на запуштеној дедовини

60
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Из шатора у Ојковици пуца најлепши поглед на Златарско језеро, највећу и најлепшу од три хидроакумулације у кањону Увца. Боравак овде кажу, крепи душу, па се у камп насељу на пропланаку изнад села прошлог лета тражило место више, а слично се очекује и овог. Поред власника кампа, јединог у овом крају, туристима „номадима“ радују се и малобројни мештани, јер сада могу да на кућном прагу продају сир, млеко, јаја и друге производе.

Текст и фото: Жељко Дулановић

На дедовини у Ојковици код Нове Вароши, Филип Матовић (30) подигао је прошле године шаторско насеље, како би оживео запуштено имање и удахнуо нови живот селу које се полако гаси. На ливади коју изнајмљује туристима до скора су пасла комшијска стада, јер чланови фамилије, разасуте по свету, нису имали ни времена, ни воље да обрађују имање које је отхранило генерације Вићевића од којих је Филипова мајка.

Преко 2.000 гостију на „Филиповом брегу“

– Прошлог лета имали смо више од 2.000 гостију, а ове године су већ за мајске празнике стигли први кампери што, надам се, најављује још бољу сезону. Поред домаћих, има доста и странаца, највише из Мађарске, Пољске и Холандије, а међу гостима су и породице с малом децом. Већина њих долази на продужени викенд, а неки кампују и седам до десет дана – прича нам Филип.

Кампинг одмориште „Филипов брег“, названо по узвишењу изнад засеока Вићевићи, опремљено је као и сви други туристички објекти овог типа. Има санитарни објекат, с тоалетом и туш кабинама, умиваоницима и спољном чесмом за прање судова, а ускоро ће бити постављени и соларни панели, како би гости могли да пуне мобилне телефоне и рачунаре.

– Кампери који имају своје шаторе плаћају само ноћење по особи, док они који немају опрему код нас могу да изнајме шатор са душеком на надувавање, јастуцима, џезвом, плинским решоом, роштиљем, таландаром и котлићем. У селу код мештана могу да купе домаће производе, а имам и добру сарадњу с туристичким радницима на локалу – каже Филип.

Камп је подигнут на 1.150 метара надморске висине, на непун километар изнад Златарског језера и тренутно има места за 20 шатора. Филип је јесенас између њих засадио брезе и липе да праве хлад.

Место посебне енергије

– Цела ливада је на сунчаној страни, па се ујутру види излазак, а увече и залазак сунца, који је величанствен. Камп парцеле за шаторе распоређене су у три реда на 50 ари, на благој падини ка језеру, како шатори један другом не би заклањали поглед. Нисам желео гунгулу и журку, већ сам направио место за одмор – каже Филип.

Кућа у Ојковици, у којој Филип већи део године живи, под кључем је била од 1995, када је Јеремија Вићевић, његов прадеда по мајци, због болести и дубоке старости морао да напусти имање и пређе код синова у град. У њу су након тога чланови породице долазили тек неколико пута годишње, на фамилијарна дружења.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us