Насловна ВЕСТИ1 Fitopreparatima protiv štetočina

Fitopreparatima protiv štetočina

253

Najčešći problemi prilikom zaštite bilja su korovi, štetočine i bolesti biljaka. Biljni proizvodi (fitopreparati) koji se koriste u organskoj proizvodnji mogu da se naprave i u domaćinstvu. Uglavnom se koriste:

 • čorbe – isitnjeni delovi odgovarajuće biljke preliju se hladnom vodom i ostave 24 sata. Zatim, čorba se kuva 15 do 30 minuta, ohladi, procedi i tečnost se koristi za prskanje (najčešće razređena);

 • macerat – isitnjeni delovi biljke preliju se hladnom vodom (najbolje kišnicom) i ostave da odstoje 24 sata. Pre upotrebe, macerat se procedi;

 • fermentisani ekstrakt – sveži ili suvi biljni delovi preliju se hladnom vodom i ostave napolju, sve dok ne započne vrenje. Masa se u toku 7 do 12 dana povremeno meša. Fermentacija je završena kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost izbistri. Pre tretiranja biljaka, ekstrakt se obavezno razredi.

Za suzbijanje bolesti povrća na korenovom vratu i nižim delovima stabla, neophodni su dezinfekcija semena ekstraktom koprive i redovno provetravanje. Zaražene biljke treba iščupati, zemljište posuti pepelom od drveta, preparatima od bakra ili bakterijskim preparatom Bacillus subtillis. Jedan od bioloških fungicida čija se primena zasniva na razvoju gljiva antagonista Aureobasidium pulluans je preparat boni protect forte koji se koristi u sprečavanju plesnivosti plodova (Botrutis spp.).

Preparati na osnovi bakra (bordovska čorba) i sumpora koriste se u organskoj proizvodnji. Za 100 litara bordovske čorbe (1 odsto) potrebno je:

•    1kg bakarsulfata (plavi kamen),

 •    0,4kg negašenog („živog”) kreča,

 •    ili 1,2kg gašenog kreča ili 1kg hidratizovanog gašenog kreča.

Od 100l vode iz bureta odvoji se 20l, od čega se u 10l vode za  gasi 0,4kg negašenog kreča ili se doda 1,2kg gašenog kreča (u vidu paste), ili 1kg hidratizovanog gašenog kreča. U drugih 10l rastopi se plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procedi se kroz ređe platno, uz mešanje i sipa se u bure s preostalom vodom, da se napravi krečno mleko. Kada se plavi kamen rastvori u drugih 10l vode, sipa se u bure s krečnim mlekom. Rastopljen plavi kamen uvek se sipa u bure s krečnim mlekom, a ne obrnuto. Doduše, ništa posebno se ne dešava ni ako se rastopljen plavi kamen sipa u krečno mleko – takva čorba se brže taloži i nešto je slabijeg kvaliteta. Rastopljen plavi kamen sipa se u krečno mleko, uz mešanje i čorba je spremna za upotrebu.

Bordovska čorba koristi se sveže pripremljena, jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo. Međutim, može da se stabilizuje dodavanjem 250g šećera na 100l čorbe i tako zadržava aktivnost nekoliko dana. Spravljanje koncentrata bordovske čorbe sastoji se u tome što se prethodno priprema “osnovna suspenzija” krečnog mleka i “osnovni rastvor” plavog kamena koji se mešaju s vodom neposredno pre prskanja i na ovaj način se priprema koncentrat, koji može da se čuva i tokom zimskog perioda. Ovo je dobar način pripreme kada se prave male količine za omanje posede.

Pripremanje osnovnog rastvora plavog kamena – u plastičnoj posudi rastvori se 1kg plavog kamena u 10l vode (njihove količine mogu proporcionalno da se uvećaju, zavisno od potrebe). Osnovni rastvor plavog kamena može neograničeno da se čuva u zatvorenom plastičnom ili staklenom balonu. Osnovna suspenzija krečnog mleka – u drugoj plastičnoj posudi, u 10l suspenduje se (rastvori) 0,4kg negašenog kreča, ili 1,2kg gašenog kreča (paste), ili 1kg hidratizovanog gašenog kreča. I ova mešavina može prethodno da se pripremi i neograničeno da se čuva u zatvorenom plastičnom balonu. Unapred pripremljeni “osnovni rastvori” plavog kamena i krečnog mleka u velikoj meri olakašavaju i ubrzavaju pripremu bordovske čorbe za prskanje. Obeležavaju se etiketama, dobro se zatvore i čuvaju van domašaja dece. Kada se ukaže potreba za tretiranjem, 10l “osnovne suspenzije” krečnog mleka sipa se u posudu sa 80l vode i intezivno meša. Zatim se mešavini dodaje 10l “osnovnog rastvora” plavog kamena (80 + 10 + 10 = 100) i dobro promeša. Ukoliko ima potrebe za ja  čom bordovskom čorbom (npr, 1,5 odsto) sve količine plavog ka  mena, negašenog, gašenog i hidratizovanog gašenog kreča povećaju se za 50 odsto. Tokom tretiranja, prskalicu je neophodno povremeno promućkati da se čorba ne bi taložila.

R.D.J.