Fitoterapeuti u potrazi za korenom maslačka, koprive i gaveza

Pred sam kraj jeseni, a kako je vreme dozvolilo, Milena Marić – Bunar zdravlja, potrudila se da iskoristi dane bez kiše i snega i da iskopa korenje maslačka, koprive i gaveza. Od toga pravi tinkture, kreme i kapi.

– Kraj je jeseni, još nema snega, te svo korenje maslačak, gavez i kopriva mogu da se kopaju. Meni je super jer u svom malinjaku imam maslačak i koprivu i kad krenem da kopam jedno odmah i drugo izlazi iz zemlje. Kopriva izlazi sama, jer je zemljište rastresito. Bilo je zgodno za kopanje, idealni uslovi, toplo a mokra zemlja – priča Milena koja trenutno pravi kapi od korena koprive.

– Koren koprive ide u sve kapi vezane za urogenitalni trakt, naročito su kapi dobre za muškarce kod problema sa prostatom – objašnjava, dok za jetru preporučuje maslačak, a za povrede gavez.

– Maslačak je odličan za jetru, čisti ceo organizam, izbacuje višak tečnosti i pomaže da se u zlobovima razbiju kalcifikati. Gavez je odličan za srastanje kostiju. Može i za rane ukoliko se napravi mast sa maslinovim uljem ili svinjskom mašću, mi smo ga koristili za rane kad se povredimo – rekla je Milena za Dobro  jutro.  

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.