Francuska zabranjuje plastične ambalaže za voće i povrće


Francuska će od januara 2022. godine zabraniti plastične ambalaže za gotovo svo voće i povrće, saopštilo je Ministarstvo životne sredine.
Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže, javlja Rojters.
Lista voća i povrća uključuje praziluk, patlidžan i okrugli paradajz, kao i jabuke, banane i pomorandže.
„U svakodnevnom životu koristimo strahovitu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i poveća njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Procenjuje se da se 37 odsto voća i povrća prodaje sa ambalažom i očekuje se da će mera sprečiti više od milijardu beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje.
Predsednik federacije francuskih prodavaca voća Fransoa Roh rekao je da će prelazak na karton biti težak za tako kratko vreme.
„Takođe, prodaja sirovih proizvoda je komplikovana jer mnogi kupci dodiruju voće i ljudi ne žele da njihovo voće bude dodirivano“, rekao je.
Zabrana pakovanja deo je višegodišnjeg vladinog programa za postepeno ukidanje plastike.
Od 2021. godine Francuska je zabranila plastične slamčice, šolje i pribor za jelo, kao i kutije od stiropora.
Ograničen broj delikatnog voća, kao na primer isečeno voće, za sada se mogu prodavati u plastičnoj ambalaži, ali to će biti ukinuto do kraja juna 2026. godine.
Plastična ambalaža biće zabranjena do kraja juna 2023. godine za čeri paradajz, boraniju i breskve, a do kraja 2024. godine za špargle, pečurke, zelenu salatu, bilje i trešnje.
Krajem juna 2026. godine maline, jagode i druge delikatne bobice će biti takođe u prodaji bez plastičnih pakovanja.
Od januara 2023. godine Francuska će takođe zabraniti bacanje posuda za jelo u restoranu brze hrane koji se konzumiraju na licu mesta.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18