Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Фрушкогорска винска шетња освежење у туристичкој понуди

Фрушкогорска винска шетња освежење у туристичкој понуди

65

Прва Фрушкогорска винска шетња Fruška Walk&Winel, у организацији Туристичке организације Војводине одржана је данас у Иригу, а судећи по посећености, очигледно је да винској публици треба необичних и нових догађаја из те бранше, јер им ни температура која се кретала око 40. подеока Целзијусове скале није сметала на пешачи 7,6 километара како би обишла све пунктове. Конципирана као афимација пре свега винског, али и верског и сеоског туризма, шетња је подразумевала и пролазак кроз иришке улице на којима и данас могу да се виде мештани како у недељно пре подне седе на клупама испред својих кућа у „дебелој ладовини“ , и поред винограда која се простиру на околним брежуљцима.

На рути дугој 7,6 километара, предвиђено је задржавање на четири пункта где су учеснике чекала вина 10 винарија. На првом пункту, шетачи су могли да дегустирају вина из винарије Тривановић и из Органске винарије McC из Ердевика, а неколико километара даље, на другом пункту, ниже од манастира Ново Хопово чекала су их вина из винарија Винчић, Моловин и Фрушкогорски виногради. Вина из винарија Алхемија, Мачков подрум и Киш била су на трећем пункту, док су на завршници винске шетње винарије Деурић и Милановић представиле своје адуте.

Осим вина чекало их је и послужење, какво је прикладно када су дегустације божанског пића у питању. Учесници прве Фрушкогорске шетње у ту својеврсну винску авантуру отиснули су се подељени у четири групе. У првој је учестововао и покрајински премијер председник Игор Мировић са члановима Покрајинске владе.

Он рекао да  је циљ винске шетње  да се представе туристички потенцијали Ирига и винара, али и сам Ириг који ће врло брзо по завршетку Фрушкогорског коридора бити место идеално за развитак оваквог вида туризма који почива на здравим, еколошким основама. 

–Ово је прва оваква манифестација, не само у Иригу и Срему, већ и у читавој нашој земљи. Верујем да ћемо је одржати у будућности јер желимо да развијамо вински, али и верски туризам, и да усмеримо пажњу јавности на Ириг, како бисмо на тај начин помогли његовом  развоју – рекао је Мировић.

У прилог потреби савремених винољубаца за новим искуствима говори случај Руса Александра Тимошенка који је са породицом из Београда дошао у Ириг због Фрушкогорске винске шетње. За себе каже да није стручан колико његова супруга сомелијерка, али довољно зна о винима да може да каже да Србија има врхунска вина, која нису довољно вреднована. Као примере добрих винарија поменуо је винарије Ернеа Сагмајстера из Кањиже, Оскара Маурера из Хајдукова, Деурић у Малој Ремети.

Посебну ноту манифестацији својом појавом и непосредношћу дао је пударски пар  Савета Цица Ковачевић и Светозар Крстић Ђеђа, који су на уласку у Рибарски трг где је била полазна тачка винске туре, дочекивали учеснике и вртели чегртаљку, древно помагало против виноградарских шететочина – чворака, у знак добродошлице. Нудили су и пударски доручак  и објашњавали да су пудари били чувари винограда, а да су њих двоје чувари традиције. У име домаћина речи добродошлице упутио је учесницима и председник иришке општине Тихомир Стојаковић.

Фрушкогорску винску шетњу осмислила је Туристичка организација Војводине, уз подршку Министарства туризма и омладине, Покрајинске владе, Општине Ириг и Удружења произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Срем– Фрушка гора“.

Фото: Радивој Хаџић

Зориа Милосављевић