Fungicid, insekticid i prihrana

Životinje nepogrešivo znaju šta na livadama nije dobro za njih, pa često čitavi žbunovi biljaka za koje njihov prirodni nagon kaže da nisu dobre, ostaje na pašnjaku. Zna se da mleko od krava koje su pasle poljski rastavić prilikom kuvanja menja boju i zgrudva se. Za razliku od životinja koje je zaobilaze i opreza kod korišćenja za ljude, poljski rastavić je veliki saveznik drugih biljaka.

– Koristi se za zaštitu biljaka od štetočina i bolesti ili kao prihrana. Najdelotvornija je zajedno sa koprivom. Preparat je efikasan kao fungicid protiv pepelnice i rđe, i kao insekticid protiv biljne grinje i crvenog voćnog pauka. Naši stari, a danas pobornici organske proizvodnje voća i povrća prave odvar od poljskog rastavića. Sprema se tako što se 100 grama osušene ili pola kilograma sveže preslice prelije sa pet litara vode. Sve se ostavi 24 sata da odstoji. Posle toga se prokuva, ohladi i procedi. Odvar se potom razredi sa vodom i to u razmeri 1:5. Doda se malo piva ili mleka da preparat bolje prijanja za lišće. Odvar jača biljku i štiti je od bolesti – kaže naš sagovornik za „Dobro jutro“.

Poljski rastavić se kroz vekove i pre pojave apotekarskih lekova koristio za lečenje plućnih bolesti i kod tuberkuloze, kao i diuretik. Danas se preporučuju konsultacije za lekarima za one koji već koriste prepisane lekove, da ne bi došlo do interakcije sa farmaceutskim proizvodima. Recimo, pri istovremenoj upotrebi preslice i sintetičkih diuretika, mora se proveravati nivo kalijuma, a ne preporučuje se osobama koji imaju edeme zbog bolesti srca i bubrega.

Od poljskog rastavića pravi se i ekstrakt koji je pogodan za upotrebu kod osteoporoze, za veću pokretljivost zglobova i elastičnost vezivnog tkiva.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno