Насловна РАЗНО Футошки купус подбацио ове године

Футошки купус подбацио ове године

27

Чувени футошки купус, ако је судити према садашњем стању на парцелама, разочараће оне који га радо имају на својој трпези, а произвођачи неће имати ни велику зараду ни много главица да продају.

Повртар Мирољуб Јанковић из Футога код Новог Сада скинуо је 25 одсто купуса, нада се да ће у наредним данима убрати још 15 одсто, али резултати су, каже, веома лоши. Род ће, процењује, подбацити за 50 и више одсто.

„Прошле године сам имао 40 до 45 тона по хектару, ове године ако будем имао 20 тона по тој јединици површине, бићу задовољан. Зелена маса је феноменална, има је, али је огромна разлика у приносу. Нема главица, немам шта да одсечем“, наводи Јанковић и додаје да су плодови које је скинуо задовољавајући у здравственом погледу и по питању квалитета, облика, али, напомиње, има парцела на којима ће род бити умањен и за 90 одсто.

Кондиција и темпо којим су се биљке развијале, ницале и расле су указивале на то да ће резултат бити добар, али све се променило у току прошлог месеца.

„До краја септембра је све било у реду, задовољавајуће. Ми смо обилазили и све је било добро. Међутим, крајем септембра и почетком октобра, то се драстично променило. Приметили смо успорено главичење и прекидање вегетације.“

Иначе, напомиње, купус у моменту када започне главичење, у року од 10 до 15 дана да велике главице које су спремне за скидање и налазе се у технолошкој зрелости.

„Откако је то почело, након 20 дана нисмо добили очекиване главице. Ситније су, тежине килограм до два, јако су ретке оне које прелазе два и по и три килограма, што је најбоље за кишељење. Забринули смо се, али ћемо на крају, када буде огромна потражња, скидати и оне од пола килограма“, наводи Јанковић.

Разлог, истиче, не знају ни стручњаци са којима је разговарао и који су обишли његову њиву. Нагло захлађење, киша која је падала седам до 10 дана, ниска температура, могли су да изазову успоравање вегетације, али то је само претпоставка.

„Да ли је то или нешто друго утицало, није нам јасно. Само смо видели да се вегетација успорава и прекида, а купус сада нема снаге да се захукта, иако су температуре нешто више. Долазак хладнијег времена, које нас очекује ускоро, дуже ноћи, мразеви, мање сунца и светлости, не дају наду да ће овогодишња сезона бити боља.“

Бар болести, каже, нису правиле проблем ове године у великој мери. Било их је мање, а заштитио је на време целу парцелу, те додао и неке од органских препарата.

„У односу на прошлу сезону, биле су мање присутне за 50 до 70 одсто. Нема ни гљива ни бактериоза у некој мери, последњи третман против инсеката смо урадили још 30. септембра, тако да ни они нису правили штету“, објашњава Јанковић.

Тренутно је и цена добра, али би произвођачи били срећнији и да је нижа, а род већи.

„Па и да је за 100 одсто нижа, само да имамо шта да продамо. Сада је за количине од 50 до 100 кг цена 80 динара по килограму. Оне веће, као што су тона, две, три, иду за 60 динара по килограму, а на мало се продаје од 100 до 120 динара за један килограм.“

Иако је, како наводи, та цена боља од прошлогодишње, произвођачи ће чекати што више могу за скидање преосталих главица у нади да ће их бити у већем броју, али и у крупнијем облику.

Извор: agroklub.rs

Фото: Pixabay