Zbog dobre prošlogodišnje prodajne cene kupusa, ove godine je Zoran Cvetković iz sela Ribince, kod Vranja, zasadio 5.000 korenova, što je četiri puta više u odnosu na prošlu. Zasadio je i nekoliko vrsta kupusa, pa tako pored futoškog rastu pruktor, potomak. Tu je i jedna domaća sorta, koja se u njegovoj porodici proizvodi godinama od semena koga sami proizvedu.
– U osamdeset posto slučajeva kupci se odluče za domaću sortu, zato što je veoma ukusna i idealna za pripremanje svih jela – tvrdi Zoran.

Kada je nema u ponudi, on preporučuje futoški, koji u proseku teži od dva do dva ipo kilograma, i koji je zbog svojih specifičnih listova odličan za motanje sarme. Potomak je, prema njegovim rečima, idealan za spremanje salate, zbog toga što može da se ostavi da prenoći u frižideru i jede kao sveža i sutradan.
– Pruktor ima izuzetno tvrdu glavicu i ljudi ga rado kupuju za kišeljenje. Glavice ne pucaju tako lako, tako da proizvođači ne moraju da žure sa berbom – priča Zoran.
Ističe da je ova godina pogodovala proizvodnji kupusa, koji tokom rasta i razvoja traži mnogo vode. Znajući to nije štedeo, jer vode ima u izobilju. Zasad nije polivao sistemom kap po kap, jer je smatrao da će biljke bolje napredovati ako ih navodnjava po brazdama. Kaže da su vremenski uslovi pogodovali ovoj proizvodnji, pa nije bilo potrebe ni za neku posebnu primenu zaštite.

– Jedino sam imao problema sa pojavom gusenice. Kada je zaštita ovog, ali i drugog povrća u pitanju, veoma često se konsultujem sa proizvođačima iz Leskovca, sa kojima prodajem svoje povrće na pijaci – kaže Zoran.
Prve glavice kupusa ovaj ribinski proizvođač će izneti na pijacu krajem septembra. Očekuje i dobru cenu, s obzirom da se na pijaci trenutno prodaje od 80 do 100 dinara po kilogramu.
– Prošle godine u jeku sezone kupus se prodavao po ceni od 120 pa i 130 dinara. Na svakom prodajnom mestu tražio se kilogram više s obzirom da ga nije bilo dovoljno na tržištu – ističe Zoran, koji očekuje da ove godine cena neće biti manja od 100 dinara, a ukoliko bude veća i te kako će ići u prilog proizvođačima.
Tekst i foto: Gordana Nastić