Насловна ДОБРО ЈУТРО ЧАСОПИС Fuzariono uvenuće – veliki problem za povrtare

Fuzariono uvenuće – veliki problem za povrtare

323

U povrtarskoj proizvodnji veliki problem predstavlja fuzariono uvenuće – Fusarium ohisporum. Ono spada u red zemljišnih parazita,  najznačajniji je iz roda Fusarium i velike štete pričinjava na paprici, paradajzu, krompiru, lubenici, dunji grašku, luku…

“Na starijem lišću dolazi do prosvetljenosti nerava, do pojave hloroze liske i njenog uvenuća. Ovi simptomi se šire i na mlađim listovima i na stablu, a zaraženi delovi nekrotiraju”, ističe Dejan Mujakić, savetodavac  za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Foto: Wikimedia – R.J. Reynolds Tobacco Company Slide Set

Nekroza, prema njegovim rečima, napada prvo sprovodne sudove, a kasnije se širi ka površinskom tkivu. Fuzariozno uvenuće se posebno brzo ispoljava u fenofazi cvetanja i plodonošenja.

“Fusarium ohisporum je tipični zemljišni parazit. Zaraženi biljni ostaci u zemljištu su glavni izvor inokuluma”, ističe Mujakić i dodaje da se hlamidospore u zemljištu mogu održati dugi niz godina i počnu da klijaju tek kada se nađu u blizini neophodnih hranljivih supstanci. Gljiva u koren prodire kroz zonu izduživanja i to, uglavnom, na mesta povrede, a nakon prodiranja nastavlja da se širi u nadzemne organe kroz sprovodna tkiva.

Ova bolest se prenosi zaraženim semenom, zaraženim zemljištem, vodom za navodnjavanje i zaraženim biljnim delovima.

“Hlamidospore se u lukovicama mogu uništiti termoterapijom, a u zemljištu termičkom ili hemijskom dezinfekcijom”,savetuje Mujakić i naglašava da ako zemljište ne sterilizujemo u potpunosti i mala količina inokulima može da izazove značajnu infekciju. Osnovni način suzbijanja ove boelsti je gajenje otpornih sorti.

Tekst i foto: Gordana Nastić, vecteezy