Gajenje spanaća u zaštićenom prostoru

Ovo lisnato povrće bogato vitaminom C, vitaminom A koji je u obliku beta karotina, mineralima, makro elementima prvenstveno kalcijumom i gvožđem, gaji se u hladnijem periodu godine i kao predusev, naknadni usev i međuusev. Gajenje spanaća kao među usev omogućava maksimalno iskorišćavanje proizvodnih kapaciteta plastenika.

Optimalne temperature za rast su 14-18 ºC dok više temperature nepovoljno deluju na rast biljaka.

U plodoredu spanać dolazi na drugo mesto i ima visoke zahteve za hranivima a zbog nakupljana nitrata najćešće se đubri sa 80-100 g/m² azotnih, fosfornih i kalijumovih đubriva koja su spororazgradiva.

Ozima setva se obavlja u oktobru, a prolećna u februaru i martu. Setva se obavlja gustoredo na rastojanju od 10×10 cm količinom semena od 20-25 g/m².

Tokom vegetacije neophodno je održavanje temperature na 10-15 ºC danju a noću 5-8ºC. Više temperature mogu se regulisati provetravanjem. Usev je neophodno redovno zalivati, u početku manjim zalivnim normama a kasnije na 7-10 dana većim normama. Ako je usev slabije razvijen neophodno je jedno prihranjivanje kompleksnim đubrivom.

Berba počinje kada biljka razvije lisnu rozetu sa 5-6 listova, pa traje do cvetanja. Spanać se bere sukcesivno, otkidanjem pojedinačnih listova koji su dostigli odrešenu veličinu, tako da ostaje vegetativni vrh, gde listovi nastavljaju sa rastom.

Piše: Ljiljana Vuksanović, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18