Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ GAZDINSTVO JOVANOVIĆA U SUPSKOJ IMA PODMLADAK: Selo bolje i od grada, i...

GAZDINSTVO JOVANOVIĆA U SUPSKOJ IMA PODMLADAK: Selo bolje i od grada, i od inostranstva

536

Piše: Jelena Lukić

Da od poljoprivrede može lepo da se živi, ali uz uslov da to volite, da vam ništa nije teško i da ste vredni i radni, pokazuje primer Maje (33) i Danijela Jovanovića (35) iz Supske kod Ćuprije. Odrasli su na selu, Danijel u Supskoj, Maja u Krušaru, vole selo i, kako kažu, ne bi menjali život na selu ni za grad, ni za inostranstvo. U porodičnoj kući u Supskoj žive sa Danijelovim roditeljima i osmogodišnjom ćerkom Danicom.

Jovanovići obrađuju oko 20 hektara zemlje. Imaju kombajn, traktore i sve priključne mašine, tako da rade i uslužno sve ratarske poslove. Proizvode hranu za svoj stočni fond, a trenutno imaju sedam krava muzara, junad, telad, bikove, oko 50 ovaca, svinje, koze, oko 100 kokošaka koje nose domaća jaja preko cele godine, kao i tovnu pilad. Imaju svoj voćnjak i povrtnjak.

Majina zimnica po svekrvinim receptima

Pre šest godina rešili su da zakupe tezgu na ćuprijskoj zelenoj pijaci, jer su imali višak poljoprivrednih proizvoda.

– Lepo nem je krenulo pa smo rešili da počnemo time ozbiljnije da se bavimo. Od početka smo vodili računa o tome da proizvodi budu kvalitetni. Prodajemo sve što i sami u kući jedemo – kaže Maja Jovanović.

Sve što gaje u svojoj bašti i plasteniku, prodaju i na pijaci: od paradajza, paprike, preko luka, krompira, šargarepe, kupusa, do zimnice koja je postala Majin brend na pijaci. Šarenilo boja na Majinoj i Danijelovoj tezgi privlači pažnju kupaca, kao i osmeh i vedar duh ovih mladih ljudi.

– Spontano smo krenuli sa zimnicom, a sada je to naš brend. Sve imamo: ajvar, pečene paprike, turšiju, peglane paprike, krastavac, karfiol, paradajz u flašama. Povrće proizvodimo sami, a jedino kupujemo papriku ajvarušu proverenog kvaliteta i to od kolega s pijace. Zimnicu pravim sa svekrvom po starim dobrim receptima – naglašava Maja.

A, u voćnjaku od svega pomalo

– Imamo i svoje voće, voćnjak sa šljivama, trešnjama i višnjama, imamo jagode i maline. To nisu neke velike količine, ali su sasvim dovoljne za potrebe naših kupaca i kako bismo mogli sve sami da završimo. Pečemo i svoju rakiju od tog voća – kaže Maja.

Radni dan Jovanovića počinje u 5.30 časova, kada se svi dogovaraju šta će raditi tog dana, a završava se po pravilu u mraku, zimi nešto ranije, a leti često iza ponoći. Na selu nema radnog vremena i slobodnih dana.

Ovakav tempo rada jeste težak, ali Jovanovići kažu da vole to što rade i od tog posla mogu sasvim lepo da žive.

– Nekad nas stigne umor, ali ujutro, kada ustanemo, ništa nam nije teško i sve krećemo ispočetka. Sve što radimo, radimo sa zadovoljstvom. Takođe, veoma je bitna podela posla, a i oko toga se uvek lepo dogovorimo – napominje Maja.

Na pijaci u Ćupriji svi znaju Maju i Danijela. Poslednje dve godine svoje proizvode prodaju i preko interneta. Jovanovići se trude da svima izađu u susret. Recept za uspešan posao je, kako kažu, kvalitetan proizvod, ljubaznost i profesionalizam.

Ajvar i paradajz, sve na hiljade

Godišnje proizvode oko hiljadu tegli ajvara i oko hiljadu litara paradajza u flašama. Sa zimnicom Jovanovići kreću od ranog proleća, kada stigne prva trešnja, višnja, jagoda, malina od kojih prave sokove, kompot, džem i slatko. Sezona zimnice se završava u oktobru, s poslednjim teglama ajvara. A onda počinje sezona kiseljenja kupusa sve tamo do pred zimu.

Ima vremena i za kolače

– Na pijaci smo sedam dana u nedelji, a kod kuće uvek ima posla oko bašte, stoke i zemlje. Kada svi odu da spavaju, pravim torte i kolače jer me to odmara. I to prodajem na pijaci, ali radim i po narudžbini. Na pijaci mi se najviše traže baklave, salčići, princes krofne, bajadere, kiflice s orasima, a pravim i pihtije i kavurmu. Imamo i svinjsku mast. Mušterije su već navikle da kod nas mogu da nađu sve što im treba, a i mi se trudimo da svima izađemo u susret i da svi budu zadovoljni – ističe Maja Jovanović.