Decembar u Beogradu već tradicionalno donosi mirise kuvanog vina i zvuke božićne muzike. Među događajima koji su postali nezaobilazni ističe se Smokvica Holiday Market, koji četvrti put po redu, okuplja ljubitelje dobrog ukusa, ručne izrade i toplih zimskih delicija.

Uroš Krajnović, generalni menadžer restorana „Smokvica“, istakao je da se ova praznična manifestacija održava svakog vikenda u decembru, subotom i nedeljom, u periodu od 12 do 18 časova. Nedeljom imaju DJ-a koji pušta muziku od 13 do 17 časova, dok je subotom u fokusu božićna muzika.
On je dodao da je ponuda marketa raznovrsna i pažljivo osmišljena.

– Ponudili smo biljke koje mi sami aranžiramo, nabavljamo i dekorišemo. Pored toga, tu su i artikli iz naše nekadašnje radnje “Smokvica Home”, lusteri i nameštaj uvežen iz Holandije, koji su nam ostali u inventaru.
Posebno mesto zauzimaju i saradnici.
– Imamo i “Heklicu i tri klupka”, koju vodi dama koja šije staromodne igračke od kanapa, kao i naše saradnike “Lucy Cup Creations”. U ponudi su privesci, šolje, cegeri i razni ukrasi, sitnice koje život znače – rekao je Krajnović.

Market ima i humanitarni karakter.
– Organizujemo i udomljavanje kuca, što nam je posebno važno – naglasio je on.
Gastronomska ponuda je prilagođena zimskom ambijentu.
– Tu su pečeno kestenje, viršle, kobasice, kobasice sa kačkavaljem i gambori na ražnjiću. Pečeno kestenje je tradicionalno novogodišnje jelo koje ljudi vole jer ih vraća u detinjstvo. Od pića tu su topla čokolada, domaća limunada, sajder od jabuke za decu, kao i rakija, kuvano vino i pivo.




















Najmlađi posetioci takođe imaju svoj kutak.
– Imamo ginger cookies, božićne kolačiće, domaći marshmallow koji sami pravimo, kao i keksiće na kojima deca mogu da crtaju jestivim bojama ili da peku marshmallow na štapićima – istakao je Krajnović.
Tekst i foto: Dijana Maksimović