Gde te vrh rašalja povuče ka zemlji – tu je voda

Tekst i foto: Biljana Nenković

Voda na imanju je dragocena, čak i kad je kišna godina. U srpskoj poljoprivredi je ključna, ne samo zbog prihrane i zaštite, već i zbog klimatskih promena i sve češćih i sve dužih sušnih perioda. Tradicija u šumadijskim selima, barem na manjim imanjima, jeste da pozovu rašljara koji će pronaći mesto gde treba kopati bunar, dok ozbiljni proizvođači za taj važan posao angažuju inženjere.

Pravilo u bezvodnoj Šumadiji je da prvo treba tražiti vodu, a potom udariti temelje, odnosno, formirati zasad, kako novac ne bi bio uludo potrošen. Mnogi su u dilemi koga angažovati da pronađe vodu i mesto na kome će se kopati bunar – rašljare ili inženjere? U ovom kraju ima dosta ljudi koji su poznati po tome da znaju da pronađu vodu i kuda prolaze takozvane žile. Jedan od njih je i Milija Petrović iz Vlakče. Domaćini iz okolnih sela Čumića, Ovsišta, Kotraže, Trnave, svedoče da je nepogrešivo nalazio vodu na imanjima.

Milijinih sto punih bunara

Milija sam kaže da je, zahvaljujući njemu, iskopano stotinak bunara, i da je svaki pun vode. On svoju umešnost ne naplaćuje, te, kaže, nema nikakvu korist da govori neistinu.

– Nisam to nigde naučio. Potrebno je malo dara i logike. Najpre napravim skicu njive i potom počnem rašljama da tražim. Tamo gde me kraj rašlji „povuče“ ka zemlji, tu je voda. Rašlje same krenu na dole. Rašlje nisu obična grana, pa i među njima ima više ili manje preciznih. Stare, suve rašlje su preciznije i njima se pouzdanije određuje gde je voda, na kojoj dubini i koje je jačine. Sirovo drvo je mekano i savija se. Zbog toga je teže proceniti tačno mesto. A zašto se savijaju baš na mestu gde ima vode, to ne bih znao da objasnim – kaže Milija Petrović iz Vlakče.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18