Gejts uložio u startap za smanjenje emisija metana od podrigivanja goveda

Američki milijarder Bil Gejts uložio je u australijsku startap kompaniju, koja posluje u oblasti klimatskih promena i namerava da smanji emisije metana koji nastaje kravljim podrigivanjem.

Osnivač Majkrosofta govorio je o proizvodnji mesa i njegovom uticaju na životnu sredinu, preneo je „BBC“ na srpskom.

Posle ugljen-dioksida, metan je najzastupljeniji gas sa efektom staklene bašte.

Životinje poput krava, koza i jelena emituju metan kada njihov stomak vari teška vlakna, kao što je trava.

U tom procesu fermentacije nastaje metan, a najveću količinu tog gasa izbacuju podrigivanjem.

Univerzitetska istraživanja su pokazala da bi moglo da dođe do značajnog smanjenja emisija metana ukoliko bi se krave hranile morskim travama.

Startap Rumin8 iz Perta radi na pravljenju dodatka ishrani, sintetičkom proizvodu od crvenih algi, koji sprečava stvaranje metana.

Sakupili su 12 miliona dolara u akciji prikupljanja novca uz pomoć firme „Brejktru Enerdži Venturs“, koju je Gejts kupio 2015. godine, objavili su iz ove australijske kompanije.

Izvršni direktor Amazona Džef Bezon i Džek Ma, kineski biznismen i osnivač firme Alibaba, takođe su uložili novac u ovaj startap.

U stogodišnjem periodu, metan 28 do 34 puta više zagreva planetu od ugljen-dioksida.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar