Насловна ВЕСТИ Генерали донирао 12 милиона динара лабораторији „Ватрено око”

Генерали донирао 12 милиона динара лабораторији „Ватрено око”

12

Генерали Србија донирао је 100.000 евра Влади Републике Србије за јачање здравственог система у савладавању епидемије ковид-19 и лабораторији „Ватрено око” за набавку лабораторијског материјала и опреме, средстава за хигијену и дезинфекцију, канацеларијског материјала и намештаја, накнаде за рад ангажованих лица и развој истраживачко-образовног потенцијала.

Овом донацијом компанија жели да подржи напоре научне и здравствене заједнице и Владе Републике Србије у борби са ковид вирусом, али и другим претњама потенцијалним по здравље људи.  Донација је обезбеђена из средстава Ванредног међународног фонда Генерали групе, који је основан с циљем решавања ванредних ситуација узрокованих пандемијом болести ковид-19, а који је доступан у земљама у којима послује Генерали. Фонд пружа моменталну помоћ у актуелној кризи, а средњорочно треба да подржи економски опоравак земаља погођених пандемијом.

– Пандемија ковид-19 изменила је живот људи широм света – каже Драган Филиповић, председник Извршног одбора Генерали осигурања Србија. – Са жељом да допринесе напорима здравствених и научних радника да адекватно одговоре на повећану потребу за заштитом здравља, Генерали жели да подржи рад лабораторије „Ватрено око“ и напоре Владе Републике Србије да порази епидемију у Србији. Научна заједница је, заједно са здравственим сектором, стала на прву линију борбе с новом болешћу. Ова лабораторија допринела је да се значајно појача интензитет тестирања у Србији, а у будућности ће допринети јачању здравственог система Србије кроз развој свог истраживачко-образовног потенцијала.

 – Лабораторија „Ватрено око“ више од двадесет дана ради пуним капацитетом и обрађује и преко 2.000 узорака дневно, дајући допринос у борби против ковид-19 пандемије. Изузетно ми је драго да сам у разговору са господином Филиповићем, током његове недавне посете „Ватреном оку“, видела да је компанија препознала значај и научни потенцијал ове лабораторије. Надам се да ћемо и у будућности наставити са сарадњом, пре свега у смислу подршке истраживањима која су важна не само за нашу земљу и регион, већ и на глобалном нивоу – рекла је др Јелена Беговић, координатор Хуо-Јан Националне лабораторије за молекуларну детекцију инфективних агенаса Београд.