Насловна ВЕСТИ2 Генетски модификоване свиње далеко од Србије

Генетски модификоване свиње далеко од Србије

19

То што су генетски модификоване свиње недавно одобрене у САД-у, не значи да ће икада бити одобрено на европском тлу. Доцент на новосадском Пољопривредном факултету др Дејан Беуковић наглашава да у нашем свињарству има прече приче од те

Недавно је објављена вест да је америчка Управа за храну и лекове (FDA) одобрила ”патент” генетски модификованих свиња (GalSafe), које би се могле користити за обезбеђивање органа и ткива за трансплантацију, или за производњу меса безбедног за људе с алергијама на месо. То није први пут да FDA одобрава генетски модификоване животиње – 2009. године одобрила је генетски измењене козе, а 2015. године и пилиће који су се користили у производњи лекова.

Међутим, одобравање свиња GalSafe  је први пут да је FDA генетски измењену животињу одобрила и за људску и за медицинску употребу. Свиње се зову GalSafe  јер им недостаје молекул који се назива алфа-гал шећер, који може изазвати алергијске реакције. Алфа-гал шећер налази се код многих сисара, али обично не и код људи. Иако још увек није посебно тестиран за људе с АГС-ом, FDA је утврдила да су свињски производи GalSafe  безбедни за исхрану становништва.

У домаћој академској заједници сматрају да треба прво објаснити терминологију појмова, генетске модификације и методе која је коришћена  у настанку свиња GalSafe. Мада није децидирано наведена, то је едитовање (измена) генома, које још увек није нашло место у научноистраживачким установама у Србији.

”Постоји разлика између генетске модификације о којој се константно полемише и едитовања генома”, каже доцент на новосадском Пољопривредном факултету др Дејан Беуковић.

Генетска модификација подразумева измене унутар ДНК организма домаћина убацивањем дела секвенце гена неке друге врсте путем вектора. Едитовање генома подразумева измену, брисање или додавање нуклеотида у постојећој секвенци ДНК, а животиње с едитованим геномом дају потомство које задржава измењене особине родитеља, док код ГМО то често није могуће.

Доцент Беуковић скреће пажњу на то да, ако је нешто сада одобрено у САД, не мора да значи да ће икада бити одобрено на европском тлу. Али, док месо свиње GalSafe  не стигне у тањире људи, доцент Беуковић наглашава да код нас има прече приче од те. То је забрињавајућа ситуација у свињарству, због скупе хране, јефиних товљеника, увоза меса и прерађевина.

”Причајмо о томе док још имамо свињарску производњу јер, ако се наведена горућа питања системски не уреде и не санирају на неки начин и сва оштрица кризе у ланцу свињарске производње пребаци на произвођаче, имаћемо ”едитовање” у свињарству са тенденцијом брисања, то јест нестанка”, наглашава Беуковић.

Извор: Дневник