GLADIŠEVINA MNOGE LEČI, A NIKO JE NE ŽELI NA SVOM IMANJU: Lekoviti korov s napuštenih pašnjaka

Mada izuzetno lekovita, gladiševina je biljka kojoj se meštani planinskih sela najmanje raduju na svom imanju. To je višegodišnji korov koji se brzo širi i teško suzbija, neće je ni stoka, pa nema prirodnih neprijatelja. Najčešće zaposeda posne pašnjake, livade i oranice koje nema više ko da obrađuje, zbog čega gorštaci za nju kažu da je „travka zlosutnica“ i siguran znak zamiranja sela.

Gladiševina ili zečiji trn, kako je najčešće zovu, razgranat je i veoma bodljikav polužbun, koji se kao prirodni lek najčešće koristi kod problema sa bubrezima, reume i niza drugih bolesti.

Piše: Željko Dulanović

Pripada mahunarkama, listovi su s kratkom drškom ili sedeći. Rasprostranjena je po celoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi, a kod nas najčešće raste na suvom i zapuštenom zemljištu.

Lekoviti su svi njeni delovi, od korena do lista i cveta, pa se u narodnoj medicini, kao i u modernoj fitoterapiji primenjuje u lečenju mnogih bolesti. Zečiji trn pun je etarskih ulja, tanina, sterola, triterpena saponija i glikozida, kao i kalcijuma, zbog koga je izuzetan za zdravlje kostiju.

Koren zečijeg trna je jak i razgranat, kao narodni lek može se vaditi tokom cele godine, najčešće u proleće i jesen, dok se za spravljanje čajeva i melema koristi isključivo osušen. Cveta u kasno proleće, a na planinama i sve do kraja leta, kada se i sakupljaju njegovi cvetovi, dok se listovi beru dok su mladi.

„Razrađuje“ sitne zglobove

Zečiji trn koristili su još Stari Rimljani i Grci za pospešivanje mokrenja i uklanjanje kamenca iz bubrega, a bio je popularan i u Srednjem veku, naročito kao sredstvo za lečenje zubobolje. Ova korovska biljka je prirodni diuretik i, kao takva, pomaže u izbacivanju nagomilane tečnosti i prirodnom čišćenju bubrega. Travari, međutim, kažu da valja biti oprezan. Tokom upotrebe zečijeg trna potrebno je unositi dosta tečnosti, kako ne bi došlo do dehidracije, dok terapija ne bi smela da traje duže od dve nedelje u kontinuitetu.

Ne preporučuje se ni njegova upotreba kod otoka (edema) koji su posledica oslabljene funkcije bubrega ili srca. Zečiji trn se dosta koristi i u lečenju problema s reumom, gde smanjuje sve medijatore zapaljenja i uklanja simptome bola, ali i pomaže da se „razrade“ sitni zglobovi šake i stopala. Odličan je i za ispiranje usta, jer sprečava krvarenje i upalu desni, a koristi se i u vidu obloga za rane, kao i u lečenju čireva, bubuljica i akni.

Čaj od zečijeg trna se veoma lako priprema. Ukoliko se pije zbog problema sa bubrezima, jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena treba preliti sa 200 mililitara hladne vode, pa zatim prokuvati i poklopiti da odstoji. Posle 15 minuta procediti. Pije se dva do tri puta dnevno po šolja čaja. Može se koristiti i kao sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju za mokrenje. Za reumu i artritis koristi se čaj u kome su pomešani koren (jedna polovina smeše), cvet i listovi.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime