Gljivari na Jugu Srbije čekaju kišu

Tradicionalni niški Dani gljiva ove godine održani su na Malom Jastrebcu gde su gljivari iz cele Srbije tragali za šumskim blagom uprkos lošim vremenskim prilikama.

Dugotrajni sušni period očekivano se odrazio i na gljive tako da ih trenutno u prirodi ima jako malo i to one vrste kojima vlaga nije od presudnog značaja. Onih koje se inače pojavljuju u ovo doba godine nema ni za lek, ali nema mesta pesimizmu barem prema tvrdnjama Dušana Vučića, determimator Gljivarskog saveza Srbije i predsednika Gljivarskog društva Niš koje je organizovalo ovo okupljanje gljivara.

– Nećemo još odjavljivati sezonu gljivarenja jer smo svedoci da smo u kratkim rukavima, a novembar nam je pred vratima. U suštini čekamo da padne kiša i da će biti još gljiva, odnosno da se pojave one gljive koje do sada nisu imale priliku. Inače je ova godina bila antigljivarska jer smo u proleće  imali dosta kiša, ali nije se pojavio veliki broj gljiva već samo mali broj – kaže Vučić čije udruženje okuplja stotinak zaljubljenika u prirodu koji se trudi da svaki izlazak na teren iskoriste da nauče nešto više o bogatom gljivarskom fondu u ovom delu Srbije. Procenjuje se da se na ovom teritoriji nalazi oko hiljadu vrsta gljiva, jestivih i otrovnih.

Zato su i gljivari bili puni optimizma kada su krenuli šumama Malog Jastrebca da tragaju za gljivama i uspeli su da prikupe dovoljno količina za izložbu sa determinacijom, ali i za kotliće u kojima su se krčkali ukusni gulaši sa desetak vrsta gljiva.

Izvor:  Daliborka Miljković – Južna Srbija Info

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime