Gljivari na Jugu Srbije čekaju kišu

Tradicionalni niški Dani gljiva ove godine održani su na Malom Jastrebcu gde su gljivari iz cele Srbije tragali za šumskim blagom uprkos lošim vremenskim prilikama.

Dugotrajni sušni period očekivano se odrazio i na gljive tako da ih trenutno u prirodi ima jako malo i to one vrste kojima vlaga nije od presudnog značaja. Onih koje se inače pojavljuju u ovo doba godine nema ni za lek, ali nema mesta pesimizmu barem prema tvrdnjama Dušana Vučića, determimator Gljivarskog saveza Srbije i predsednika Gljivarskog društva Niš koje je organizovalo ovo okupljanje gljivara.

– Nećemo još odjavljivati sezonu gljivarenja jer smo svedoci da smo u kratkim rukavima, a novembar nam je pred vratima. U suštini čekamo da padne kiša i da će biti još gljiva, odnosno da se pojave one gljive koje do sada nisu imale priliku. Inače je ova godina bila antigljivarska jer smo u proleće  imali dosta kiša, ali nije se pojavio veliki broj gljiva već samo mali broj – kaže Vučić čije udruženje okuplja stotinak zaljubljenika u prirodu koji se trudi da svaki izlazak na teren iskoriste da nauče nešto više o bogatom gljivarskom fondu u ovom delu Srbije. Procenjuje se da se na ovom teritoriji nalazi oko hiljadu vrsta gljiva, jestivih i otrovnih.

Zato su i gljivari bili puni optimizma kada su krenuli šumama Malog Jastrebca da tragaju za gljivama i uspeli su da prikupe dovoljno količina za izložbu sa determinacijom, ali i za kotliće u kojima su se krčkali ukusni gulaši sa desetak vrsta gljiva.

Izvor:  Daliborka Miljković – Južna Srbija Info

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18