Gljive na izložbi, u berbu samo iskusni!

Gljivarsko društvo „Šumadija“ organizovalo je proteklog vikenda u Kragujevcu jubilarnu 25. po redu izložba gljiva. Ujedno je obeleženo i četvrt veka postojanja ovog društva. Izložba je tradicionalno organizovana na Prirodno-matematičkom fakultetu. Posetioci su mogli da razgledaju i upoznaju se sa karakteristika više stotina pečuraka sa naših prostora, od onih koje su jestive, pa do smrtonosno otrovnih!

Na izložbi je ove godine bilo izloženo blizu 300 jestivih i nejestivih gljiva. Odlični poznavaoci pečuraka, članovi Gljivarskog društva Šumadija, označili su svaku vrstu, njene karakteristike i staništa.

-Ove godine imamo gljive ne samo sa terena Šumadije, već i sa Kopaonika, Golije, Goča, Jelove gore, Zlatibora, Tare. Kragujevčani su generalno uvek zainteresovani za izložbe, i za ovih 25 godina prošlo je na hiljade posetilaca kojima je ova tematika zanimljiva. Samo prošle godine preko 3000 ljudi je bilo na izložbi koja traje svega nekoliko sati. To dovoljno govori o zainteresovansoti za naš rad. Osim objašnjenja o vrstama uvek napominjemo da se u berbu gljiva u šumi ne ide bez dobrog znanja i uvek sa iskusnim gljivarom -kaže prof. Nebojša Lukić, osnivač Gljivarskog društva Šumadija.
U Srbiji egzistira oko tri hiljade vrste pečuraka, a Gljivarsko društvo „Šumadija“ je na ukupno 25 izložbi prikazalo posetiocima preko hiljadu vrsta. Za četvrt veka rada, osim odlaska u berbu i potrage za retkim vrstama, ovo društvo organizovalo je brojne aktivnosti, izdalo publikacije. Ipak, posebno zadovoljstvo im pričinjava susret sa ljubiteljima prirode, koji su zainteresovani za gljive i radoznali da saznaju sve o njima.

-Na žalost kod nas je literatura o gljivama veoma oskudna, pa su ovakve izložbe retka prilika da se ljudi upoznaju sa njima. A i najbolej se uči kada vidite uživo gljivu – dodaje Lukić.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18