Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Глог и тимијан, одлични за опуштање

Глог и тимијан, одлични за опуштање

152

Када кажемо глог, нема особе која прво не помисли на глогов колац, вампире, пробадање срца. И глог заиста јесте за срце, али за лечење, наравно уз надзор лекара. А лековити су му и цвет и плод.

– Многи глог сматрају за најлековитији природни дар. Користи се цвет и плод и то као чај или тинктура – каже травар Миодраг Тодоровић, наводећи даље да је одличан и код несанице и нервозе, регулише рад срца, крвни притисак, а препоручује онима који пате од анксиозности или су стално уморни.

– Од глога можете пити чај или направљену тинктуру, али са глогом морате опрезно. Не сме се узимати више од препорученог. Ако пијете чај онда кашичицу ситног глога налијете са 150 милилитара воде која је прокључала, поклопите и оставите до 30 минута, пије се три пута дневно. Што се тиче тинктуре са њом се саветујете са лекаром – опрезан је и Миодраг што се глога тиче.

Тимијан

Тимијан се бере два пута у сезони, од којих је други пут у новембру.

– Одличан када боли грло, код лошег варења, ако имате грчеве, када жене имају проблем са боловима током циклуса, добар је и за бубуљице, а некад и за главобољу – каже травар, наглашавајући да је чај од тимијана одличан за опуштање, релаксацију, а врло се лако спрема.

– Угрејете у џезву воде, ставите једну гранчицу биљке, охладите, оцедите и пијете – лако како каже, а врло здраво.