Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Glog i timijan, odlični za opuštanje

Glog i timijan, odlični za opuštanje

400

Kada kažemo glog, nema osobe koja prvo ne pomisli na glogov kolac, vampire, probadanje srca. I glog zaista jeste za srce, ali za lečenje, naravno uz nadzor lekara. A lekoviti su mu i cvet i plod.

– Mnogi glog smatraju za najlekovitiji prirodni dar. Koristi se cvet i plod i to kao čaj ili tinktura – kaže travar Miodrag Todorović, navodeći dalje da je odličan i kod nesanice i nervoze, reguliše rad srca, krvni pritisak, a preporučuje onima koji pate od anksioznosti ili su stalno umorni.

– Od gloga možete piti čaj ili napravljenu tinkturu, ali sa glogom morate oprezno. Ne sme se uzimati više od preporučenog. Ako pijete čaj onda kašičicu sitnog gloga nalijete sa 150 mililitara vode koja je proključala, poklopite i ostavite do 30 minuta, pije se tri puta dnevno. Što se tiče tinkture sa njom se savetujete sa lekarom – oprezan je i Miodrag što se gloga tiče.

Timijan

Timijan se bere dva puta u sezoni, od kojih je drugi put u novembru.

– Odličan kada boli grlo, kod lošeg varenja, ako imate grčeve, kada žene imaju problem sa bolovima tokom ciklusa, dobar je i za bubuljice, a nekad i za glavobolju – kaže travar, naglašavajući da je čaj od timijana odličan za opuštanje, relaksaciju, a vrlo se lako sprema.

– Ugrejete u džezvu vode, stavite jednu grančicu biljke, ohladite, ocedite i pijete – lako kako kaže, a vrlo zdravo.