Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Горак лек али слатко оздрављење

Горак лек али слатко оздрављење

ПРОИЗВОДИ ЦРНОГ КИМА СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ У СРБИЈИ

32
Florijan ulja

Произвођач уља од црног кима Флориан Рајчањи из Чонопље, иначе власник фирме „Линум“, каже да тај производ највише купују људи који пате од разних алергија или имају карцином плућа.

Црни ким лечи све осим смрти, пише у муслиманској светој књизи Куран, а тиме се води и произвођач уља од те културе Флориан Рајчањи из Чонопље, иначе власник фирме „Линум“, чије и искуство потврђује да тај производ највише купују људи који пате од разних алергија или имају карцином плућа. И баш кад крену разна цветања, продаја уља црног кима, које се код нас и производи само у поменутом селу код Сомбора, скочи и за 600 посто.Не морам ни да гледам кад су који алергени актуелни, по поруџбинама видим да је с њима кренуло – потврђује нам Рајчањи који за себе више воли да каже да је слободни уметник, него власник неке фирме. – Откуд црни ким у нашој производњи? То је питање на које могу одговарати два сата и на крају вам ништа нећу рећи. Али, бићу искрен… За црни ким смо случајно сазнали и то од пријатеља у Хрватској који искључиво цеди та семена. Онда нам је речено да се тиме нико не бави у Србији, па увозе из иностранства а на флашицама напишу да је произведено у нашој земљи. Ја не волим кад људи тако раде. Тако смо ми, има већ седам година, почели да се бавимо њиме.
Наш ким је добар као ирански, али га је тешко гајити
Цела прича уз читав низ околности и ситница око порекла и квалитета семена, довела је до тога да наш саговорник наручи тону црног кима и исцеди га. Иако сади ту биљку на својс три-четири хектара земље, ипак је 80 одсто производње од увезеног семена и то, по могућству, из Ирана или Сирије, јер је оданде најбоље.

Европски стручњаци кажу да је најбољи ирански или сиријски ким, па се ја и трудим да га набавим оданде, али ако нема тих, онда наручим индијски или египатски – наводи Рајчањи. – Будући да семена морамо да носимо два пута годишње на хемијску анализу, нисам приметио да има неке разлике између тих које увозимо и ових наших које сејемо. Црни ким је иста биљка где год да расте. Верујем да се пре 20 година није могао код нас садити, јер не би успевао због климе, али како нам је дошло претопло лето, а он то воли, сад успева и код нас. Рецимо, имамо једног купца који захтева да уље буде од семена са нашег географског терена, али тај производ није захвалан, јер црни ким је стабљика са много цветића, њега коров изузетно гуши ако га не попрскаш на време. А и код прскања је проблем јер није уобичајена култура, па немамо неки избор хербицида. Тако да, кад бих морао да сејем више хектара, не бих то радио. А и да ме неко пита да сеје црни ким, не бих му саветовао…
Црни ким се исплати у оном тренутку када се претвори у уље, јер литра кошта више од 20 евра. Али, исто тако, изузетно је осетљив за прераду и у неку руку незахвалан јер највише оптерећује пресе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us