GOSPOĐINCI: Otvoreni Dani povrća

Na imanju Lazara Đukića, uglednog domaćina iz Gospođinaca i jednog od naših najvećih povrtara, održani su početkom septembra Otvoreni dani povrća, i to u organizaciji firme našeg poznatog agronoma, inovatora i privrednika Perice Pavlovića-Hoya iz Subotice,koja je na taj način radno proslavila 30 godina poslovanja. Rado smo se odazvali pozivu našeg dragog prijatelja i domaćina, a tu su se našli i  povrtari iz cele Srbije, njih više od dvesta,kao i ugledni stručnjaci, među kojima je i prof. dr Žarko Ilin, te gosti iz Italije, Holandije, Rumunije, Moldavije, Nemačke, Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske.

Foto: J. Bajšanski

Slogan „Probaj ukus“, moto ovogodišnjih Dana povrća, u potpunosti je  opravdao ime. Posluženje je bilo, očekivano, od povrća na mnogo načina.Posebno je prijao sok od svežeg povrća koji je mimo osveženja vratio i miris detinjstva… Firma Hoya je predstavila svoje selekcije povrća namenjene potrošačima koji radije kupuju stare, skoro zaboravljene sorte paprike, paradajza, od onih „plastičnih“ koje preplavljuju tezge u marketima.Izloženo je i više vrsta i selekcija korenastog povrća, kao i mlado zeleno lisnato povrće poput rukole, matovilca, zelene salate, spanaća.

Napuštamo Gospođince, zadovoljni novim poznanstvima, susretu sa starim prijateljima, osveženi i oduševljeni svime što smo videli i probali. Do sledeće prilike i novog susreta.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 570 – Oktobar 2019.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18