Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Govor cveća nekako s proleća

Govor cveća nekako s proleća

495

Mart je idealan mesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za sadnju ruža. Tokom ovog meseca trebalo bi da proredite i presadite lekovito i začinsko bilje, kao i da orežete žbunasto bilje poput ruža, hortenzija, perene. Ljubiteljke sobnog cveća imaće pune ruke posla, jer kreće presađivanje iz manjih u veće saksije. U novosadskom Javno-komunalnom peduzeću „Gradsko zelenilo“ ističu da je najpovoljniji period za sadnju ukrasnog šiblja i cveća u periodu pre kretanja vegetacije ili u periodu kada biljka miruje, odnosno u rano proleće. 

– Prilikom sadnje treba voditi računa o kvalitetu sadnog materijala, o pravilnom rasporedu grana, krošnje, o kompaktnosti i veličini busena i o načinu i mestu sadnje. Biljke se mogu saditi i u letnjem periodu, ali samo ako se nalaze u kontejneru ili saksijama. Posle sadnje biljke cveće treba održavati i negovati, odnosno redovno zalivati i prihranjivati – kažu u marketing službi ovog preduzeća.

Pre sadnje cveća, zemlju treba obogatiti NPK 7-14-2 đubrivom i to sa 60mg/m2. Početkom marta sade se i lukovice, gladiola, ljiljan i begonija. Kako bi cveće uspelo potrebno je da prođe opasnost od mraza, a lukovice treba postaviti na mesto gde dobijaju puno svetlosti.

Gladiole se sade na razmaku od 12 do 15 cm, begonije od najmanje 25, a ljiljani od 30 cm dužine. I noćna frajla se sadi tokom marta. Ovo cveće voli svetla mesta i zemljište koje je bogato humusom. Odličan je izbor za početnike, jer je vrlo otporna na mrazeve i ne zahteva posebnu negu.

U martu je dobro i krenuti sa presađivanjem.

– Najpovoljnije vreme za presađivanje biljaka je upravo sada, pred početak intenzivne vegetacije. Da bi se presađivanje obavilo brzo i uspešno potrebno je  pripremiti mešavinu sveže zemlje i peska, a zatim pripremiti i materijal za dreniranje saksija – kažu u ovom preduzeću. 

Biljke koje se presađuju trebalo bi zaliti 2-3 sata pre premeštanja u drugu saksiju, kako bi ih lakše vadili. Ukoliko se koriste terakot saksije, njih pre upotrebe, treba ostaviti potopljene u čistoj mlakoj vodi oko sat vremena.

– Ukoliko biljka nije prerasla saksiju, možete bez presađivanja osvežiti zemlju. Iz  saksije se izvadi površinski sloj ispošćene zemlje, od oko 10 cm, i zameni se novom svežom zemljom. Nakon toga zaliti biljku – kažu u Zelenilu

Kao što je poznato cveće je i simbol komunikacije, a govor cveća je ponekad originalniji od samih reči. Na sajtu novosadskog Gradskog zelenila možete detaljno pročitati o tome u kojoj prilici treba pokloniti određenu vrstu cveća i voditi računa o njegovoj boji.

Tulipan je simbol ponosa i slave, crveni se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Orhideja predstavlja želju za uspehom i posebnost, a narcis samoljublje. Ljiljan je sibmol beskrajne lepote, čistoće i besmrtnosti. Magnolija je dostojanstvo i otmenost, mada po nekom verovanju ako ih poklanja muškarac to označava njegovo neverstvo. Suncokret simboliše snagu, ponos, zajednoštvo, a kada se poklanja voljenoj osobi znači da je vidite kao centar svog sveta. Zumbul je  vernost i nepokolebljivost, jasmin odanost, a božur je simbol bogatstva. Bambus je postojanost bračne zajednice, đurđevak predstavlja skromnost, a osobe koje poklanjau gerber žele da vam poruče da su usamljene i melanholične, dok osobe koje poklanjaju daliju žele da poruče kako su nestalne. Zanimljivo je spomenuti koje cveće odgovara kojem horoskopskom znaku što isto može biti značajno kod poklanjanja cveća. Ovan voli lale, orhideje, jorgovan, bik se divi maku, divljem ljiljanu i jorgovanu, blizanci vole  đurđevak, lale, margarete, anemone, gloksiniju, rakovi obožavaju ruže, jasmin i  gardeniju. Lav voli suncokret, neven, gladiole, žute ruže, devica se obraduje  jorgovanu, ljiljanu, mimozama i poljskom cveću. Vage vole gerber, ruže i hortenzije, a škorpije geranijum, dalije, jasmin i gerber. Strelac je za daliju, karanfil, azaleju i ljubičice, a jarac se obraduje ljubičicama i gardeniji. Vodolija voli lale, iris, cveće ljubičaste i plave boje, a ribe kamelije, ljubičice, orhideje i lale.

Tekst: Ljiljana Milovanović