Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА „ГРАДСКЕ БАШТЕ“ У БАЊАЛУЦИ: На Раковачким барама рађа био поврће

„ГРАДСКЕ БАШТЕ“ У БАЊАЛУЦИ: На Раковачким барама рађа био поврће

40

У Бањалуци, у Републици Српској, постоји лепо и сасвим необично удружење заљубљеника у повртарство, чији чланови на градском земљишту гаје углавном старе сорте поврћа по принципима биобаштованства. Од оног што уберу, припремају зимницу без конзерванса, винобрана и којекаквих хемијских „помагала“. Реч је о удружењу „Градске баште“.

Тако се град на Врбасу, окружен брдима Старчевица, Бањ брдо, Шехитлуци и Шибови и познат по реци Врбас, тврђави Кастел, бањалучком ћевапу, Нектар пиву, сиру траписту, јединственом дајак чамцу којим се по Врбасу плови узводно, од скора и по „Градским баштама“ препознаје и по органској зимници. Овај јединствени пројекат урбане пољопривреде спроводи група ентузијаста, производећи органско поврће за властите потребе. Милка Тамамовић, председница Удружења «Градске баште» Бањалука у сваком разговору наглашава да ово удружење промовише методе гајења поврћа и воћа у складу с природом. Приоритет им је гајење старих и ретких врста и сорти поврћа.

Кинеска башта на бањалучком парлогу

Милка је магистар економије, али сада ради оно што највише воли, а то је истраживање ресурса које нам природа нуди, баштованство и уређење екстеријера. Тачније, дружи се с природом. Бере што где нађе, сади где год шта може да посади и дружи се с позитивним људима, блиским природи.

Захваљујући овој баштованској заједници, запуштена парцела на Раковачким барама површине око десет дулума данас је солидна плодна површина, на којој Бањалучани имају своје баштице од 60 до 100 квадратних метара. На парцелама се производи поврће, бобичасто воће, лековито и зачинско биље и цвеће. Колико је овај пројекат заинтересовао становнике града на Врбасу, показује и чињеница да су баштовани лане, кроз иницијативу „Мотику у руку, да нахранимо Бањалуку“ добили и нове површине и многи су тамо засновали своје баште.

Суживот с људима и с природом

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us