Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ „Гроф оф, Милутовац“, произвођач калема и садница

„Гроф оф, Милутовац“, произвођач калема и садница

30

Текст и фото: Ивана Радоичић

Иако има више засада под виноградима од чувене Жупе, трстенички крај најпознатији је по калемарству. Међу њима издваја се фирма необичног имена „Гроф оф, Милутовац“, чији је оснивач Милорад Пантић, председник Општег удружења привредника и предузетника Трстеник, а фирму, упркос хумористичном називу, са сином води веома озбиљно.

Предузеће је основано 1990, и добило је име по реченици Хер Жике из домаћег филма “Шта се згоди кад се љубав роди”, а највећа је фирма у Србији која производи лозне калемове, воћне саднице, као и саднице руже. Расадник се простире на површини од преко 100 хектара, на више локација у Србији. Годишње произведу два милиона лозних калемова, 2,5 милиона воћних садница, и 500.000 садница ружа. Воћни садни материјал се базира на једногодишњој, двогодишњој и книп садници, јагодичастог и бобичастог воћа. Производе сертификоване базне подлоге и калем гранчице, преко 80 посто производње извозе, а многи производи освојили су медаље на сајмовима широм света. Све то воде Милорад и његов син Срећко Пантић.

Да смо паметни, радили бисмо шљиву

Имамо 45 парцела у кругу од сто километара, свеукупно око 20 хектара – руже, саднице воћа и лозни калем. Производимо практично сво воће које успева у Србији, али највише јабуке, пошто се оне највише и продају. А кад ме питају шта најбоље успева, кажем да одаберу оно што виде да у природи може дивље да расте: јабука, шљива, све оно што успева на одређеном тлу на којем планирају садњу. Све што покушате вештачки да гајите, исплативо је првих неколико година, после више не. Није био луд онај који је рекао „ако хоћете нешто да садите, окрените се око себе“. Ако видите у близини дивљу боровницу, посадите је, ако је не видите, није јој ту место, нећете успети – уверава нас директор фирме Срећко Пантић.

Показује непрегледне редове калемова и младих садница, гледајући успут у намрштено небо јер младе биљке не могу под противградне мреже, па су препуштени ћудима природе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us