GROM UBIO OVCE NA PAŠI

Milošu Džambaseviću iz Amzića kod Nove Varoši grom je ubio četiri ovce i dva odrasla jagnjeta, koji su se tokom nedavne oluje sakrili ispod stabla divlje kruške na brdu iznad Zlatarskog jezera.

Stado sa petnaestak brava bilo je na ispaši u zagradi nedaleko od kuće, kada je počelo da grmi i seva.  Da im sva grla nisu na broju Džambasevići su primetili tek uveče, kada su krenuli da ovce zatvore u štalu.

– Pomislili smo da su preskočile žicu i odvojile se od ostatka stada, pa smo krenuli u potragu, sve nadajući se da ćemo ih vratiti pre mraka- kaže Miloš za „Dobro jutro“.

Međutim, našli su ih mrtve, na gomili u zagradi.

– Skrile su se od kiše, ispod jedne kruške  ‘divljake’, u koju je na nesreću udario grom i sve ih ubio. Munja koja je to popodne udarila na stotinak metara  od kuće, uplašila nas je, ali nismo mogli ni da pretpostavimo da nam baš ona ubija stado. Usled udara groma došlo do problema i na kućnim električnim aparatima- pričaju nam Džambasevići.

Ovce koje je ubio grom, Džambasevići su kupili nedavno. Bile su umatičene, pa se ovi vredni stočari nadaju da će im lokalna samouprava nadoknaditi bar deo štete.

 -Sreća pa je ostatak stada kada je počelo nevreme pobegao na drugu stranu, inače bi šteta bila neuporedivo veća – kaže Miloš Džambasević.               

Ž. Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18