Najvinarskija opština u Srbiji slavi: Grožđebal u Sremskim Karlovcima u punom sjaju

U Sremskim Karlovcima, jedinoj opštini u Srbiji za koju je Narodna skupština Republike Srbije donela poseban Zakon, svečano je u petak otvoren tradicionalni festival Grožđebal.

Ovaj festival u slavu vina i vinara, ali i ljubitelja „pića bogova“ u prethodna dva dana sabrao je na hiljade posetilaca koji su imali prilike da se upoznaju s vinskom kartom Sremskih Karlovaca i velikim brojem vinarija koje su izložile svoje proizvode za degustiranje i prodaju.

Ova „vinska opština“ odnedavno na svom čelu ima i vinara Dražena Đurđića koji je otvorio manifestaciju u petak i izrazio zadovoljstvo što su prošle nedelje doneli pravu odluku kada su, zbog nevremena, odložili manifestaciju za nedelju dana.

Pored bogate vinske ponude Sremskih Karlovaca posetioci su mogli da poslušaju, između ostalih, i nastupe Danice Crnogorčević, grupe Legende i trubački orkestar Dejana Petrovića koji je u subotu, po već dobro oprobanom receptu, pokazao da se rokenrol i pop rok klasici mogu svirati i na trubi, a i sam je bio fasciniran kako Sremskim Karlovcima tako i njegovom bogatom istorijom koja nije samo vinska.

„Prvi put sam u Sremskim Karlovcima bio pre 20 dana i mogu da kažem da je ovo najlepši grad u Srbiji koji sam posetio“, podelio je sa bine svoje utiske Dejan Petrović.

Osim koncerata, festival nudi bogat dnevni program s predstavama za decu i kulturno-umetničkim defileom. Ove godine, posebna pažnja je posvećena obeležavanju dva važna jubileja – 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića i proslavi nedavne godišnjice rođenja Duška Trifunovića, pesnika koji je takođe ostavio trag u Karlovcima.

Što se tiče programa na bini, nedelja je rezervisana za Nevenu Paripović iz grupe Balkanika, te Garavi sokak.

Ipak, ono što je najvažnije jeste promocija vina i vinarija po kojima Sremski Karlovci imaju najznačajnije mesto u Srbiji.

„Vino i vinogradarstvo su neodvojivi deo identiteta Sremskih Karlovaca. Naša opština, iako najmanja u Srbiji sa 8.000 stanovnika, ima najviše vinara po glavi stanovnika. Tradicija se ovde prenosi generacijama, a naši vinari već izvoze svoja vina u Kinu. Uskoro otvaramo i Vinarski centar,“ istakao je Dražen Đurđić.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18