Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ГРУЈИЧИЋИ ИЗ ДРАГЛИЦЕ ЈОШ ПРАВЕ СТАРЕ ПОСЛАСТИЦЕ: Колач од маџарке с Муртенице

ГРУЈИЧИЋИ ИЗ ДРАГЛИЦЕ ЈОШ ПРАВЕ СТАРЕ ПОСЛАСТИЦЕ: Колач од маџарке с Муртенице

1276

У врлетима Муртенице и ове зиме сладе се колачем од шљиве маџарке које припремају по рецептимама својих бака. Ту су и друге посластице од воћа с окућнице – пекмез, па јабуке и крушке сушене на промаји, слатко од дуње и ораха… Укусно, прсте да полижеш, а највише им се радују деца.

Текст и фото: Жељко Дулановић

Супружници Недељко (65) и Видојка (57) Грујичић из Драглице, још држе до традиције. Једни су од ретких који и данас спремају колач од шљиве, без кога овде на хиљаду метара надморске висине, горштаци некада нису чекали зиму. Кажу, колач од маџарке има велику калоричну вредност, зна да врати снагу и окрепи, па се без њега по снегу и мразу није кретало послом у планину. У селима Муртенице још се препричавају сећања Солунаца, како су на мобилизације с почетка 20. века одлазили са шљивовим колачима у торби, да их касније поделе са друговима у рову, када их стигну умор и глад.

Рок трајања три године

Колач од шљиве прави се од добро укуваног пекмеза. Сви састојци су органски, а уместо конзерванса му се дода мало просејаног буковог пепела.

– При крају кувања, у пекмез се дода и неколико кашика пшеничног брашна, које помаже да колач има укус и густину и да се брже осуши. А суши се на листовима купуса који се поређају по дасци у колиби. Током сушења, које обично траје месец дана, колач се само једном преврне. Након тога чува се обично у папирној кеси, а рок трајања му је и три године. Осим што је укусан, наши стари су говорили и да је лековит, ако на њему има трагова буђи – казују Грујичићи.

Овде чувају и традицију да колач послужују у ретким и празничним приликама. Недељко и Видојка најчешће га износе на сто када им у госте стигну унуци Софија и Дуња из Чајетине и Радоје и Милош из Београда, или када им у кућу сврате комшијска деца.

– Колач се по старом обичају износи на Детинце, Оце, Материце или Бадњи дан и Божић. Нареже се као пршут и служи деци, али и другим гостима. А шљивов колач може једино да се спреми од маџарки, и то зрелих, па не треба додавати шећер. Невоља је што шарка проређује стабла ове шљиве, па се бојим да је ускоро неће имати ни за јело – каже Недељко.

Јесенас је маџарке, срећом, било и за пекмез, посластицу која се из године у годину спрема у све мањим количинама.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us