Gudurica – vinska prestonica

U, možda najpoznatijem, selu u tom delu Vojvodine, gde su najbolji vinogradi i odakle dolaze neka od najboljih vina, Nenad Stankov kupio je nešto malo više od dva hektara zemlje i posadio svoj zasad vinove loze. Od tada Gudurica je i dom vinarije Talisman i mesto u kom se uz posao uživa.

– Mi smo porodična vinarija sa nešto više od dva hektara vinograda u najpoznatijem vinogradarskom selu u ovom kraju – Gudurici.  Vinarija  je osnovana 2014. godine i sva vina su nam sortna. Od sorti grožđa imamo italijanski rizling, beli burgundac, muskat otonel koji je novi zasad ove godine prvi put dolazi na rod, tu su i kaberne sovinjon, frankovka i merlo. Imamo bela, roze i crvena vina. Kapacitet vinarije je do deset hiljada litara, nije klasičan podrum nego nadzemni klimatizovan deo – kada je već pomenuo, postavilo se logično pitanje, otkud zapostavljena frankovka kod njega u zasadima.

– Frankovka je bila zapostavljena, ali se vraća. Ovde je bila zastupljena, Vršački vinogradi su je imali i dan danas mislim da je imaju. Na kontu toga  jedan manji deo vinograda sam posadio da vidim kako će biti. Uspeva dobro, daje dobar prinos, samo nije toliko cenjena i tražena kao kaberne sovinjon ili kao merlo – objašnjava Stankov koji je prošlu godinu uspešno završio, nnije imao bolesti u vinogradu, a nada se da će i ova biti takva ako ne i bolja.

– Prošla godina je bila dosta teška. Pošto je moj vinograd skraćivao sam intervale, ubacivao sam novu zaštitu u toku sezone, nisam smeo da propustim, nisam smeo da prepustim da uđe bolest u vinograd – ove godine je na vreme kranuo sa redovnim zaštitama, a kiša koja je pala krajem juna bila je spas.

– Ova godina za sad nije loša, na vreme sam krenuo sa redovnim zaštitama, kiša što je pala krajem juna je bogom dana, jer bi suša ubila rod. Smanjila bi i prinos i kvalitet – a što se kvaliteta tiče prošlogodišnjim je bio zadovoljan, što su potvrdile i ocene i nagrade za njegova vina.

– Što se tiče šećera zadovoljan sam, mada mnogi nisu bili zadovoljni. Sticajem okolnosti završio sam poljoprivrednu školu ovde u gradu, a oni povodom Svetog Trifuna organizuju ocenjivanje vina na kom sa uzeo četiri medalje. Moj italijanski rizling osvojio je prvo mesto na ocenjivanju vina – rekao je Stankov za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno