Насловна ВЕСТИ Hajdučka trava moćna lekovita biljka

Hajdučka trava moćna lekovita biljka

409

Legenda kaže da je Ahil, nepobedivi grčki junak, svoje rane vidao hajdučkom travom, a njemu u čast ova biljka je dobila naziv na latinskom Achillea millefolium. Ahilovu tajnu su znali i naši hajduci koji su fino mleveni prah od hajdučke trave uvek nosili sa sobom u svilenim kesicama, a nauka je potvrdila da su u pravu.

Hajdučka trava je jedna od najčešće upotrebljavanih lekovitih biljka, a uživa ogromno poverenje ljudi i to sasvim opravdano, naglašava Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

– Hajdučka trava u svom sastavu ima antiseptično eterično ulje, a ima i tanina, tako da upotreba za vidanje rana uopšte nije slučajna i vrlo je naučno opravdana – dodaje Antonijević.

Od hajdučke trave se može napraviti i uljani macerat, a za to su potrebna samo dva sastojka – sveže osušena hajdučka trava (cvet i list) kojom dobro napunimo teglu i nalijemo nosećim uljem (hladno ceđeno suncokretovo ulje, na primer koje je izuzetno bogato E-vitaminom i samim tim blagotvorno deluje na našu kožu, a može i maslinovo ili laneno ulje).

Važno je, naravno, da tegla u kojoj spravljamo macerat, bude potpuno suva i potpuno čista. Teglu dobro zatvoriti i držati na hladnom i tamnom mestu 40 dana. Teglu što češće protresti tokom tih 40 dana.

Ulje se zatim procedi ili kroz filter papir ili sterilnu gazu i ponovo se čuva na tamnom i hladnom mestu, a odličan je melem za rane, opekotine i posekotine. Posebno se preporučuje ljudima koji imaju problema sa hemoroidima, posebno ako krvare.

Ovako pripremljeno ulje se može zagrejati i u njemu otopiti pčelinji vosak kako bi se dobio melem kremaste teksture.

Čaj se spravlja prelivanjem cvetova, bez kuvanja, jer ako se kuva iz hajdučke trave isparavaju eterična ulja koja su nosilac lekovitih svojstava ove biljke.

Čaj od hajdučke trave se posebno preporučuje za regulisanje rada organa za varenje, jer spada u grupu gorkih i mirisnih biljaka koje su, osim što su dobre u čajevima, jako dobre i za travarice, napominje narodni travar.

– Ukoliko se pomeša hajdučka trava sa jednakom količinom nevena i ruzmarina dobija se čaj za poboljšanje cirkulacije. Ukoliko se toj mešavini doda i kantarion, onda će jačati i krvne sudove, što se preporučuje ljudima koji imaju problema sa proširenim venama.

– Mešavina hajdučke trave, smilja i nane daje odličnu kombinaciju za probleme sa jetrom.

– Ukoliko hajdučku travu pomešamo sa virkom, onda je to čaj posebno dobar za žene i preporučuje se za uređivanje menstrualnog ciklusa, posebno za preobilne i bolne menstruacije.

– Kaže se da iako nosi ime hajdučka, više je ženska biljka i da bi svaka žena bar jednom godišnje trebalo da sprovede kuru kombinacijom hajdučke trave i virka“, ističe Momčilo Antonijević.

– Kombinacija hajdučice, zove, suručice i cveta lipe u vreme epidemije respiratornih infekcija, gripa i bilo kakvih prehlada se preporučuje i to ne samo onima koji su se razboleli, već i kao preventiva.

– Obolelima od visokog pritiska se posebno preporučuje kombinacija hajdučke trave gloga, imele i rastavića. Ova mešavina sa imelom se preporučuje i onima koji pate od migrenoznih glavobolja.

– U kombinaciji sa matičnjakom i komoračom uklanja gasove, nadimanje stomaka, loše varenje i gastritis.

Ne preporučuje se duža upotreba hajdučke trave muškarcima, jer može da utiče na spermatogenezu. To praktično znači da ne bi trebalo neprekidno, dva meseca u kontinuitetu da piju dve ili tri šolje čaja od hajdučke trave.

Takođe, hajdučka trava se ne preporučuje trudnicama.

Pošto u polju ima dosta biljaka sa belim cvetićima, hajdučku travu ćete prepoznati po specifičnom mirisu kada je protrljate među prstima. Pošto ima jako čvrstu stabljiku, najbolje je poneti makaze kada želimo da je beremo, a ne da je čupamo iz korena.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay