Hajdučki ćevap

Hajdučki ćevap je prethodnica svih ćevapa. Spremao se kao vešalica i ređao na drveni štapić. Prvi su počeli, još u vreme Turaka, da ga pripremaju hajduci, odakle mu potiče i naziv. Danas je deo tradicije i specijalitet koji živi na manfestacijama da se ne zaboravi, a nasledili su ga ćevapi od mlevenog mesa.

Potrebno je:

  • 500 g ovčijeg mesa
  • 500 g svinjskog mesa
  • 500 g telećeg mesa
  • 500 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • kukuruzno brašno
  • mlevena paprika – ljuta
  • ulje, biber, so, biljni začin

Priprema:

Ovčije, svinjsko i teleće meso narežite na kockice. Posolite, pospite biberom i mlevenom paprikom, izmešajte i ostavite u posudi 1 sat.

Naizmenično ređajte meso na ražnjiće i pecite na roštilju ili grilu.

Upola pečeno meso pospite ili uvaljajte u kukuruzno brašno.

Ovo ponavljajte nekoliko puta, dok se na mesu ne uhvati korica.

Paradajz i luk naseckajte, a beli luk isecite sitno pa sve pomešajte.

Pečeni ćevap stavite na luk i paradajz, pospite mlevenom paprikom i poslužite dok je toplo.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18