Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Hajdučki ćevap

Hajdučki ćevap

887

Hajdučki ćevap je prethodnica svih ćevapa. Spremao se kao vešalica i ređao na drveni štapić. Prvi su počeli, još u vreme Turaka, da ga pripremaju hajduci, odakle mu potiče i naziv. Danas je deo tradicije i specijalitet koji živi na manfestacijama da se ne zaboravi, a nasledili su ga ćevapi od mlevenog mesa.

Potrebno je:

  • 500 g ovčijeg mesa
  • 500 g svinjskog mesa
  • 500 g telećeg mesa
  • 500 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • kukuruzno brašno
  • mlevena paprika – ljuta
  • ulje, biber, so, biljni začin

Priprema:

Ovčije, svinjsko i teleće meso narežite na kockice. Posolite, pospite biberom i mlevenom paprikom, izmešajte i ostavite u posudi 1 sat.

Naizmenično ređajte meso na ražnjiće i pecite na roštilju ili grilu.

Upola pečeno meso pospite ili uvaljajte u kukuruzno brašno.

Ovo ponavljajte nekoliko puta, dok se na mesu ne uhvati korica.

Paradajz i luk naseckajte, a beli luk isecite sitno pa sve pomešajte.

Pečeni ćevap stavite na luk i paradajz, pospite mlevenom paprikom i poslužite dok je toplo.