Hladno ceđena ulja iz porodične manufakture

Kada su pre desetak godina započeli proizvodnju hladno ceđenog ulja bundeve, suncokreta, lešnika i kajsije, Branislava i Goran Stepanov iz Kikinde nisu bili svesni da su na važnoj misiji. Misiji vraćanja tradicionalnim, prirodnim proizvodima, karakterističnim za Banat. Sada kvalitet prepoznaju i potrošači, a to potvrđuju i mnogobrojne nagrade. U pravoj porodičnoj manufakturi, vredno rade i njihovo troje dece.

Sam početak prerade i proizvodnje hladno ceđenog ulja više je bio uslovljen objektivnim okolnostima, priseća se Goran Stepanov. Cilj je bio da se poljoprivredni proizvodi, sirovine od kojih su se neke čak i bacale, iskoriste na najbolji mogući način.

„Počeli smo iz potrebe. Nemam velike površine obradivog zemljišta, ja sam „sitan“ paor, tako da sam video mogućnost da ostanem u tom poslu kroz neku vrstu prerade“, rekao je Goran Stepanov, poljoprivredno gazdinstvo Stepanov, Kikinda.

I tako je započela proizvodnja hladno ceđenog ulja bundeve, suncokreta, lešnika, kajsije, maka, kao i bezglutenskog brašna. U proteklih 10-tak godina, učili su i Stepanovi, kao i sami potrošači. Da bi u organizacijskom smislu sve odlično funkcionisalo, svi imaju svoj deo posla.

„U principu, svi radimo sve, odnosno kako se dogovorimo. Mada, moj najomiljeniji deo je dizajn i samo pakovanje proizvoda, način kako ćemo ih plasirati i prodati“, rekla je Borislava Stepanov, ćerka.

„Ja uglavnom radim oko mašine, podešavam temperaturu i obrtaje određene dizne za različite proizvode“, kazao je Dušan Stepanov, sin.

Za razliku od industrijske proizvodnje, proizvodnja u okviru porodičnog gazdinstva Stepanov ima neka druga, važnija svojstva. Ono što je dodatna otežavajuća okolnost je sam plasman proizvoda. Ipak, i tu se oseća pomak na bolje, ljudi traže kvalitet i to počinju da prepoznaju.

„Industrijska proizvodnja, industrijska prodaja, ovi megamarketi prodaju industrijsku hranu. Ovo je, ipak nešto drugačije, a mora se i drugačije doći do potrošača. Eto, to je valjda neki naš individualni put“, dodao je Goran.

Oni su svoj put odabrali i ne odustaju od njega. Sudeći prema naslednicima, tradiciju ima ko da nastavi.

Izvor: RTV

Foto: stepanov.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18