Насловна ВЕСТИ Hladno vreme usporilo i vegetaciju jagoda

Hladno vreme usporilo i vegetaciju jagoda

62384

Na tržištu je sezona jagoda. Hladno vreme usporilo je vegetaciju i tom voću, ali iskusni proizvođači uspevaju da sve poslove urade na vreme.
„Ovaj kišni period još nije veliki problem za jagodu. Za kvalitet i rod, neće biti pogubna osim ako bi naglo skočile temperature preko 30 stepeni Celzijusa. Bilo je problema sa hranjenjem jagode u svim fazama tako da se svaki dan moralo raditi nešto – ispričao je proizvođač iz Kisača Mihal Privizer.
Što se tiče sorti, Rusi više vole ( a možda je to stvar i trgovaca) krupnije, a Evropa više teži ka srednjim plodovima, pravilnog oblika i dobrog ukusa.
„Trideset odsto se proda na lokalnom tržištu. a oko 60 odsto ide u izvoz, a najviše se radi sa hladnjačama koje imaju dozvole za izvoz za Rusiju“, kaže Mihal. On kaže da otkup tek sada počinje a cena je obično oko 2 evra po kilogramu ali on očekuje da će biti realna cena oko 1,5 euro.
„Što se tiče konkurencije tj. novih proizvođača kojima je proizvodnja dopunsko zanimanje, oni se na najmanja kolebanja cena, uplaše. Najveći problem kod proizvodnje jagoda su pretople godine (2017) a za mojih 15 godina rada, nisam naišao na dve iste godine. Ko želi da se ozbiljno bavi jagodama mora da proizvodi na površini od više od jednog hektara“ smatra Mihael.
Takođe mora biti dobro organizovan prevoz i sve tempirano da teče bez zastoja. Plastenici su veća zarada, ali i veći rizik“, dodao je sagovornik.
Ko apsolvira jagodu, može da radi bilo koje voćarstvo, zaključio je Privizer.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay