Hleb božičnjak – ukras praznične trpeze i tradicije

U Gradskom muzeju u Subotici priređena je izložba božićnjaka, hleba ukrašenog figurama od testa koji je simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika zbog čega je nezaobilazan na trpezi, a predstavlja i važan deo tradicije i kulture.

Izložba božićnjaka priređena je u saradnji sa Centrom za kulturu Bunjevaca, a postavka u Gradskom muzeju rezultat je rada dece, mladih i odraslih u radionicama na kojima su učili kako se pravi simbol božićne trpeze.

„Pravljenje figurica od testa kojima se ukrašava božićnjak zahteva malo mašte i malo veštine, a predstavlja veliko zadovoljstvo“, kaže Nađa Borović, učesnica radionice za decu za pravljenje božićnjaka.

Ljubica Mandić, učesnica radionice za odrasle, takođe je uživala u pravljenju figurica za božićnjak.

„I sama sam iznenađena koliko se lepih figurica za ukrašavanje božićnjaka može napraviti samo uz testo, makaze i nož. Mnogo doprinose lepoti božićnjaka i prazničnoj atmosferi“, kaže Ljubica Mandić.

Marija Bošnjak, moderatorka radionice, kaže da su se nekada božićnjaci pravili isključivo na Badnji dan, a da se sada njegovom ukrašavanju posvećuje dosta vremena i pažnje.

„Učili smo mlade kako su se nekada pravili božićnjaci, a kako to činimo sada. Jako je lepo i važno da sačuvamo ta znanja i običaje“, objašnjava Marija Bošnjak.

Cilj radionica i izložbe je očuvanje i zaštita božićnjaka kao nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18