Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ХОБИ И ДОДАТНА ЗАРАДА САШЕ НИКОЛОВСКОГ ИЗ БЕЧЕЈА: Укуси целог света из...

ХОБИ И ДОДАТНА ЗАРАДА САШЕ НИКОЛОВСКОГ ИЗ БЕЧЕЈА: Укуси целог света из професоровог врта

165

По занимању професор српског језика, а страствени гастроном, Саша Николовски из Бечеја пре неколико година љубав према храни претворио је у хоби, а затим и у додатни посао. Када заврши радни дан у школи, одлази у башту, где узгаја непрскано поврће, воће домаће производње, као и лековито биље, које касније прерађује и прави различите здраве, оригиналне и аутентичне специјалитете, сосове, сенфове.

Пише: Зорана Љубојев

Љубав према баштованству и биљкама Саша Николовски и његова породица наследили су од предака, пошто је то у њиховој породици традиционално додатно занимање.

Не копај и не ори – заповест органског вртларења

– Када смо пре више од двадесет година почели и сами вртларити, то је било најпре из хобија, али и да бисмо својој породици обезбедили свеже, здраво и укусно поврће, воће и лековито, и зачинско биље. Осим тога, свакодневни боравак у башти нас је опуштао и испуњавао невероватним задовољством, ослобађао од стреса модерног, урбаног живота. Погледом уназад, јасно је сада да пут којим смо ишли може довести до само једног исхода, а то је да традиционално, класично вртларење не даје одговоре на гомиле питања и проблема које свако ко гаји биљке има. Тражећи решења, читајући домаћу и страну литературу, увидели смо да одговоре можемо наћи, не само променом метода рада, него и усвајањем нове филозофије односа, како према биљкама, тако и према тлу и уопште према врту. Почевши од 2007. године у потпуности почињемо да усвајамо и примењујемо принципе органског баштованства у узгоју биљака – објашњава Николовски.

Прва и вероватно највећа недоумица с којом су се, каже, сусрели када су одлучили да с традиционалног баштованства пређу на органско, пермакултурално, била је – не копај и не ори земљу. Та прва заповест биовртларења им се, најпре, чинила бесмисленом.

– Зар милиони земљорадника, кроз историју, греше? Тај нам је корак, у почетку био толико револуцонаран, да га и нисмо желели прихватити. Истражујући у стручној литератури, његова логика је убрзо показала смисао. Једноставно – тло је богато колико је богата микрофлора и микрофауна у њему. У неплодном тлу нема живота. На површини земље живе микроорганизми којима је потребан ваздух, а на дубини анаеробни. Превртањем тла, ви доводите живи свет у средину на коју није навикао и тиме га, заправо, уништавате. Без тог живог света, ко ће прерадити органску материју у облик који биљка може усвојити и апсорбовати? И тако, те давне 2007. године поклонили смо мотокултиватор комшији и више никада нисмо узорали наш мали врт иза баштенског зида – с поносом истиче Николовски.

Природна самоодржива башта

Идеју да комерцијализују умаке и прерађевине од биљака из своје баште добили су када их је, како каже наш саговорник, та иста башта обасула невероватним мноштвом изузетно квалитетних плодова. Породично пољопривредно газдинство “Иза баштенског зида” регистровао је крајем 2018. године и тада је почео да производи умаке и пласира их, најпре људима из најближег окружења. Но, добар глас се далеко чује, па тако у овим кулинарским специјалитетима уживају Војвођани, али и Београђани.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us