Насловна РАЗНО Hoće li malinarima biti isplaćen prošlogodišnji rod?

Hoće li malinarima biti isplaćen prošlogodišnji rod?

273

Malinari iz Brusa, Aleksandrovca i okoline, njih oko hiljadu kreću u novu sezonu nesigurno i s pitanjem kada će im biti isplaćene prošlogodišnje količine koje su predali hladnjačama. Podsećanja radi, od oko 20 hladnjača u Rasinskom okrugu, njih dve do tri su isplatile 40 posto novca, neke 20 posto, dok pojedine duguju sav iznos proizvođačima. Zbog toga su se malinari iz ovih krajeva obratili „Asocijacija 2022.“ kako bi zajedničkim snagama pokušali da reše problem.

– To su malinari iz Brusa koji su zamolili da se oglašavaju preko nas, jer njima prete i ne daju im da organizuju proteste. Đorđe je zatražio prijem u Beogradu i ići će sa njim na razgovore. Oni će izaći sa nama na proteste, njihov osnovni zahtev je da im se isplati prošlogodišnja berba. U problemu su, stiže sezona, a oni nemaju od čega repromaterijal da kupe. To im je osnovni izvor prihoda, sve su investirali u prošloj godini i pustiće ove godine da propadne ili će je biti u manjem obimu, ali bar da im se isplati prošlogodišnja – rekao je Predrag Veljković iz Asocijacije 2022.

– Kontaktirali su nas iz Ministarstva jer su videli da je situacija krajnje ozbiljna i da su zahtevi realni. Problem je u tome što je jedan od njihovih funkcionera rekao da ove godine ko može neka bere s porodicom, a ko ne može, ništa onda – revoltiran je Veljković i naglašava da će ova Asocijacija pomagati svim poljoprivrednicima i da je zakazan sastanak malinara i hladnjačara 22. 3. 2022. u deset sati u Ministarstvu poljoprivrede.  

Tekst: Zorica Dragojević