Насловна РАЗНО Хоће ли се кафа гајити у Италији?

Хоће ли се кафа гајити у Италији?

18

Више од 30 година породица Моретино покушавала је да произведе своју кафу на малом комаду земље на Сицилији у чему нису успевали. Али, овог пролећа од 66 биљака успели су да добију око 30 килограма кафе, што је догађај који би ово италијанско острво могло да претвори у најсевернију плантажу кафе на свету, пише Тхе Гуардиан.

Стручњаци кажу да климатске промене медитеранску пољопривреду претварају у ону налик тропској. На овом се острву у августу жива у термометру пела до 48,8°Ц, што је највиша температура икад забележена у Европи. Али, за породицу Моретино то би могло да буде остварење сна.

– Током 90-их мој отац одлучио је да посади биљке кафе у нашој малој башти на периферији Палерма на 350 метара надморске висине – рекао је Андреа Моретино. Међутим, плантаже кафе су смештене обично на 1.500 метара надморске висине.

Каже да је у почетку то био једноставан експеримент, али да су након стотина покушаја почели да примећују да број зрна кафе расте, све до прошлог пролећа када су имали прву обилнију бербу.

– Зрна смо прерадили, осушили и препекли – казао је. Додао је да је невероватно да су биљке расле на отвореном без потребе за заштићеним простором, али и пестицидима.

Традиционални усеви могли би да падну у заборав

У домовини еспреса и капућина узгајање кафе са ознаком „Маде ин Италy“ је одувек била опсесија, пише Лорецо Тондо у своме чланку и појашњава како је још почетком 90-их група агронома покушала да произведе ову биљку. Али, узгој је због ниских температура пропао.

– Јасно је да су климатска криза и глобално загревање одиграли одлучујућу улогу у производњи кафе на Сицилији – рекао је Адриано Кафицо који је последњих 15 година провео путујућу по плантажама у Јужној Америци и Африци, а сада сарађује са породицом Моретино.

– Проблем на Сицилији је хладноћа, стога радимо изградњи пластеника. Идеја је биљке поступно прилагодити сицилијанској клими до те мере да ће моћи да цветају на отвореном као што се десило ове године на плантажи у Палерму – појаснио је.

Свесни су да ће пројекат трајати годинама пре него што успеју да произведу већу количину, али Моретино је одлучан у намери да на острву створи плантажу.

– Последњих година услови на Сицилији су постали такви да омогућују узгој култура које су биле незамисливе до пре десетак година, а сада нас предузетнике терају на размишљање – прича Моретино.

Тај је крај деценијама био један од највећих произвођача цитруса, али последњих година та је производња драматично смањена због суше и недостатка воде.

Научници сматрају да би тренутна климатска криза могла да потисне неке традиционалне усеве са Медитерана, а узгајиваче остави у потрази за алтернативама. Током последњих година производња авокада, манга и папаје удвостручила се на Сицилији, док је у ботаничкој башти Палерма први пут цветала велвичија, пореклом из пустиње Намиб.

– Постоји велики ризик од дезертификације острва – упозорио је Кристијан Мулдер, професор екологије и климатских промена на Универзитету у Катанији. Казао је да се у дугорочном и најгорем сценарију, цели југозападни део Сицилије неће разликовати од Туниса. Према његовим речима, због тога су узгајивачи приморани да се прилагоде новим условима.

– То је процес који већ траје. Морамо да се боримо да избегнемо оно најгоре – закључио је.

Извор: Агроклуб