Hoćete  li za Vaskrs kupiti i farbati domaća jaja?

Čim Veneta Rašić, iz sela Vlase u poljaničkom kraju, završi sve dnevne obaveze odmah odlazi do svog kokošarnika u kome drži koke nosilje. To je period kada ih pušta na pašu i koristi priliku da im očisti prostor u kome borave, promeni vodu, doda nešto od hrane i pokupi jaja iz gnezda. Kada sakuplja jaja uvek ostavi po jedno jaje u gnezdu (polog) kako bi koke ponovo došle na isto mesto da nose nova jaja. Ovaj deo dana njene koke najviše vole i tada se naprosto rasprše po zelenoj travi u želji da otkinu najsočniji zalogaj.

Svoje koke, ova domaćica, hrani mešavinom koju napravi mlevenjem pšenice, kukuruza i ovsa. U hranu dodaje i kuvani krompir. Do skoro Rašićeva je imala jato od šezdeset koka nosilja, ali je odlučila da smanji broj.

– Trenutno čuvam  23 kokoške i tri petla. Od njih znam da u toku dana sakupim od 12 do 17 jaja. Najbolje nose u letnjim mesecima. Međutim, kada zagudi zima i zbog hladnoće mnoge prestanu da nose, tada jaja sakupljam samo od rase Amrok zato što odlično podnose debeli minus – kaže Veneta.

Sva jaja koja joj se tokom proizvodne sezone jave kao višak ona ponudi na prodaju. To je uradila i ovih dana u nadi da će pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs mnogi hteti da farbaju jaja od domaćih koka.

– Jaja su veoma kvalitetna i cena po komadu iznosi 30 dinara – kaže Veneta.

Deo proizvedenih jaja i ona će u oči Vaskrsa ofarbati za svoju porodicu. To će učiniti u lukovini crvenog i crnog luka. 

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime